+ Meer informatie

VS zeer bezorgd over onbuigzaamheid Irak

VN-politiemacht blijft ter discussie

2 minuten leestijd

WASfflNGTON/BAGDAD (AP) — De Amerikaanse regering heeft Irak gisteren verzoclit alsnog in te stemmen met het plan om een VN-politiemacht te stationeren in het noorden van Irak ter bescherming van de Koerden.

Irak wees het plan af, omdat het de beveiliging van de Koerden als een binnenlandse aangelegenheid beschouwt en daarnaast verwacht dat lopende besprekingen met de Koerden vrucht zullen afwerpen. De regering in Washington is „ernstig bezorgd over de Iraakse onbuigzaamheid", liet een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken weten. De Amerikaanse regering heeft de hoop dat een VN-politiemacht de naar Turkije gevluchte Koerden zal doen besluiten naar hun woongebied in Irak terug te keren. Met de stationering van de VN-politie zouden ook de militairen van de VS en andere geallieerde landen uit het Iraakse Koerdengebied kunnen vertrekken.

Overigens is ook de organisatie van een VN-politiemacht nog lang niet rond. VN-secretaris-generaal Javier Pérez de Cuéllar meent dat daarover een apart besluit van de Veiligheidsraad nodig is. De VS en Groot-Brittannië staan echter op het standpunt dat een afzonderlijke resolutie niet nodig is.

Strikt binnenland

Iraakse functionarissen zeiden de internationale humanitaire hulp aan de Koerden op prijs te stellen, maar tekenden aan dat de „politieke en veiligheidsaspecten een strikt binnenlandse aangelegenheid zijn", liet VN functionaris Marrack Goulding weten. „Ze verwachten een succesvolle uitkomst van de besprekingen met de Koerden en vinden dat voor internationale organisaties alleen een humanitaire rol is weggelegd".

Tijdens zijn verblijf in Bagdad presenteerde Goulding een westers voorstel om de geaUieerde troepen die vanuit Turkije naar het zuiden zijn getrokken te vervangen door een VN-politiemacht. De geallieerde soldaten dringen het Iraakse leger geleidelijk naar het zuiden, omdat veel Koerden die na de mislukte opstand tegen Saddam Hoessein in maart hun steden en dorpen zijn ontvlucht, niet terug durven zolang er nog Iraakse soldaten zijn.

Een van de Amerikaanse hooggeplaatste militairen heeft gisteren gezegd dat in samenwerking met het Iraakse leger wordt gezocht naar een oplossing voor de terugkeer van vluchtelingen naar de Koerdische stad Dahoek. Voor de vlucht van de inwoners woonden bijna 400.000 mensen in Dahoek, een van de vijf grote steden in Iraaks Koerdistan. De VS willen de stad liever niet bezetten, zei Richard Naab .

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.