+ Meer informatie

BUITENLAND

1 minuut leestijd

Er heerst stilte rond Rhodesië. Stilte voor de komende storm, die niet lang Meer wegblijven zal. De stilte werd slechts verbroken door het loslippige gepraat van de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Andrew Young. In een interview met de „Washington Post" zei hij, dat de mogelijkheid van een Amerikaanse deelname aan eén VN vredesleger naar Rhodesië hem wel aangesproken heeft. Overigens realiseert hij zich wel, dat een dergelijke deelname op sterke weerstand van Carter en het Amerikaanse Congres zal stuiten.

De Verenigde Staten hebben trouwens andere pijlen op hun boog. Gebruikmakend van hun economische macht moeten we veel eerder maatregelen verwachten, die een verschuiving in de machtverhoudingen binnen Smith's eigen gelederen zal bewerkstelligen. De top van deze veranderingen is deze week aan het licht gekomen.

Uitgaande van een machtoverdracht binnen twee jaar streeft Smith een „interne oplossing" na. Hij zoekt voor deze machtsoverdracht de medewerking en aansluiting bij de gematigde Nationalisten en wel met bisschop Muzorewa van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Om hun medewerking te verkrijgen is onlangs door Smith ingediend en door het Parlement in Salisbury geaccepteerd, de z.g. Landreformwet. De parlementaire behandeling ging met veel moeite. De vereiste twee-derde meerderheid

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.