+ Meer informatie

Banken: Geen IMF-geld vóór betaling rente

1 minuut leestijd

WASHINGTON - Het internationale bankwezen vindt dat het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank geen nieuwe kredieten aan schuldenlanden moeten verlenen voordat die hun achterstallige rentebetalingen hebben voldaan.

De betaling - moet plaatsvinden „binnen een redelijke termijn", zo staat in een maandag gepubliceerde brief van de bankenorganisatie Institute of International Finance (IIF) aan de ministers van financiën die deelnemen aan de in het weekeinde beginnende jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank.

Het IMF bereikte vorige week overeenstemming met Brazilië over een nieuw krediet van twee miljard dollar, terwijl dat land nog 7,1 miljard dollar aan rente verschuldigd is aan de banken. Volgens lIF-directeur Horst Schulmann is dit akkoord een testcase. Hij zegt in de brief dat de achterstanden een belangrijke oorzaak zijn van de terughoudendheid van de banken bij nieuwe kredietverlening. „Betalingsdiscipline is de sleutel tot kredietwaardigheid", aldus de IIF-directeur, die spreekt namens 150 commerciële banken uit de hele wereld.

De veertien wanbetalers zijn Argentinië (7,29 miljard dollar), Brazilië (7,1 miljard), Peru (2,96 miljard). Ecuador (1,5 miljard), Ivoorkust (815 miljoen), Polen (720 miljoen). Panama (530 miljoen), Nigeria (350 miljoen), Bolivia (200 miljoen), Kameroen (160 miljoen), Egypte (135 miljoen), de Dominicaanse Republiek (122 miljoen), Bulgarije (90 miljoen) en Paraguay (38 miljoen).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.