+ Meer informatie

Bestralingscentrum ir Vlissingen geopend

Door staatssecretaris Veder-Smit

2 minuten leestijd

VLISSINGEN -^ De staatssecretaris van Volksgezondheid en Milieu-hygiëne, mevrouw E. Veder-Smit heeft vrijdagmiddag in Vlissingen het Zeeuws Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) officieel geopend. Zij deed dit in de nabij gelegen Johanneskerk door middel van het zichtbaar maken van het embleem van het nieuwe instituut.

Patiënten uit Zeeland die tot nu toe voor een bestralingsbehandeling naar Rotterdam of elders in het land moesten, kunnen nu deze behandeling in Vlissingen ondergaan. Het heen- en weerreizenietekende voor de Zeeuwse patiënten een zware belasting. De staatssecretaris zei in haar openingstoespraak dat door het in gebruik nemen van het bestralingscentrum in Vlissingen tegemoet wordt gekomen aan een stukje problematiek in Zeeland, namelijk de nogal afgelegen ligging van de provincie in het land.

Goede dienst

,,Het ZRTI bewijst de Zeeuwse patiënt een goede dienst", aldus de staatssecretaris die overigens niet onverhuld liet dat mogelijk meer specifieke voorzieningen op medisch gebied in Zeeland in de toekomst getroffen kunnen worden. Het ZRTI werkt samen met het Radiotherapeutisch Instituut in Rotterdam. „Zonder die samenwerking was het stichten van een bestralingscentrum in Zeeland niet mogelijk geweest", verklaarde de voorzitter van het ZRTI, de heer J. Schoonderwoerd. Tijdens de openingsbijeenkomst werd ook het woord gevoerd door de burgemeester van Vlissingen, drs. T. Westerhoud, die benadrukte dat .Zeeland door zijn gering' inwonertal veelal niet kan voldoen aan de normen die vanwege het ministerie worden gesteld bij het medewerking verlenen aan allerhande medische voorzieningen in de provincie Zeeland.

Bunker

Het gebouw van het ZRTI is gelegen op het terrein van Bethesda-St. Jozef ziekenhuis in Vlissingen. Op de plas waar voorheen een bunker uit Tweede Wereldoorlog stond is nu h gebouw van het ZRTI verrezen. I fundamenten van deze bunker bew zen op die manier goede diensten. O het materiaal van de voormalige hu ker werd onder andere gebruikt vo het gebouw van het bestralingsce trum. De kosten bedragen 2,7 miljo gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.