+ Meer informatie

Franse rechterzijde zoekt aaneensluiting

Giscard en Chirac vergeten hun vetes

2 minuten leestijd

PARIJS — De Franse rechterzijde is verwoed bezig te zoeken naar verkiezingssamenwerking. De grote leiders, Giscard en Chirac, proberen hun persoonlijke vetes zo veel mogelijk te vergeten. Vooral Chirac heeft de laatste tijd te veel gelet op zijn persoonlijke belangen, wat de oorzaak geworden is van de rechtse nederlaag bij de presidentsverkieingen.

Heel interessant is het dat men in Frankrijk één grote Liberale partij wil oprichten, een nieuwe verschijning op het Franse politieke toneel. Die Liberale partij zou dan moeten bestaan uit de aanhangers van Giscard, die tot nog toe verdeeld waren over een aantal kleine politieke groepjes. De Liberalen van Giscard zouden dan met de Gaullisten van Chirac de Franse rechterzijde uitmaken. Giscardische Liberalen menen daarbij het voordeel te hebben over veel "jong politiek bloed" te beschikken terwijl de Gaullisten moeten teren op oude roem en aangevoerd worden door oude leiders. De nieuwbakken Liberalen houden echter terdege rekening met Chirac want Chirac is een man met grote bekwaamheid en Giscard heeft een stuk van zijn prestige verloren. Daarom wordt er voor de aanstaande verkiezingen gezocht naar een samenwerking tussen de Gaullisten en de Liberalen.

Op de verkiezingsuitslag komen nog steeds reacties binnen. Pretoria heeft laten doorschemeren niet zo gelukkig met de overwinning van Mitterrand te zijn.

Hoewel de handelsbanden tussen Frankrijk en Zuid-Afrika waarschijnlijk niet door de verkiezing beïnvloed zullen worden, gaan de politieke en diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen er wel anders uitzien. Dit is de verwachting onder waarnemers in Zuid-Afrika die de Franse verkiezingscampagne intensief gevolgd hebben. Hoewel Mitterrand een totale economische boycot tegen Zuid-Afrika op zijn lijstje had staan, meent men hier dat daaraan niet zo makkelijk uitvoering zal kunnen worden gegeven.

Frankrijk heeft een zeer lucratieve handel met Zuid-Afrika en daar Mitterrand onder andere gekozen is als gevolg van de verslechterde economische toestand in zijn land, zal hij niet willens en wetens een voor zijn land voordelig handelsverkeer stopzetten. Op politiek en diplomatiek terrein wordt verwacht dat Frankrijk zich in de toekomst veel vijandiger tegenover Zuid-Afrika zal opstellen. Een veto van de Veiligheidsraad zoals onlangs nog ten behoeve van Zuid-Afrika uitgeoefend is, is er nu niet meer bij.

Hulp Swapo
Mitterrand zal waarschijnlijk ook veel meer hulp aan de Namibische guerrillabeweging Swapo geven. Dit kan gebeuren niet alleen in de vorm van wapens, maar ook door een harde lijn ten gunste van Swapo en de onderhandelingen over de onafhankelijkheid van Namibië te volgen. Frankrijk is lid van de zogenaamde contactgroep van vijf Westerse landen die bemiddelt tussen de VN en Zuid-Afrika. En als zodanig kan het een vrij grote invloed ten gunste van Swapo uitoefenen.

Zie ook pag. 5: „Keuze maakt Frankrijk eenzaam" en

pag. 7: „Frankrijk gaat onzekere toekomst tegemoet" en „Londen hoopt op betere betrekkingen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.