+ Meer informatie

Overleg Cambodja zit toch weer muurvast

Eerste optimisme bleek onterecht

2 minuten leestijd

PATTAYA (DPA/AFP) — Na aanvankelijk optimisme door het bereikte akkoord tussen de strijdende partijen in Cambodja over troepenvermindering heerst er nu weer een mineurstemming in Pattaya. De vredesbesprekingen in de Thaise badplaats raakten gisteren in een impasse.

„Ik ben te optimistisch geweest", gaf de voormalige Cambodjaanse vorst en gespreksleider, prins Norodom Sihanoek, teleurgesteld foè. „Het is niet itieér mogelijk om de internationale Cambodjaconferentie in Parijs in oktober bijeen te roepen", meende Sihanoek.

Hij slaagde er gisteren niet in de kloof tussen de door Vietnam gesteunde regering in Phnom Penh en de belangrijkste tegenstander, de door China bewapende Rode Khmer, te overbruggen.

Sihanoek zei dat er „ernstige hindernissen" tijdens het overleg waren opgedoemd. Zo is de kwestie of de politie-eenheden van Phnom Penh ook met 70 procent moeten worden gereduceerd niet opgelost. Een ander probleem is de eventuele bestraffing van de door de Vietnamezen in 1979 uit Phnom Penh verdreven Rode Khmers, die onder leiding van Pol Pot een schrikbewind voerden, waarbij honderdduizenden mensen de dood vonden. Ook werden de partijen het niet eens over het kiessysteem, zei Sihanoek.

Pol Pot en zijn twee belangrijkste medewerkers leng Sary en Tamok zullen zich in ieder geval niet verkiesbaar stellen, zei de prins. „Pol Pot heeft dit besluit zelf als vrij burger genomen", vertelde Sihanoek. •' ,

Nieuwe zitting -"'''?'S^

De prins kondigde een nieuwe zitting van de door hem geleide Cambodjaanse Opperste Nationale Raad aan in september in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Deze raad, waarin alle vier de direct bij het conflict betrokken partijen zitting hebben, vertegenwoordigt Cambodja in het buitenland.

Op de conferentie in Parijs zou een vredesakkoord tussen de strijdende partijen worden getekend. Sihanoek verwacht nu dat deze conferentie niet eerder dan in november of december zal kunnen plaatsvinden.

Pas dinsdag werden de leiders van de regering en de alliantie van guerrillagroeperingen het in Pattaya eens over een vermindering van hun troepen en wapens met 70 procent.

Tijdens de vredesonderhandelingen in Thailand keurden de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad het VN-vredesplan voor Cambodja goed. Volgens dit plan zullen de Verenigde Naties toezicht houden op de ontwapening en vrije verkiezingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.