+ Meer informatie

Thuistips, tuin

3 minuten leestijd

Bladafval moet u, ondanks tuinkriebels, nog laten liggen
Februari heeft vaak drie tot zes zonnige, volgens de weerspreuken zelfs "zomerse" dagen, die ertoe bijdragen dat het tuinbloed weer begint te kriebelen. U zult dat ongetwijfeld bij u zelf herkennen. Laat in ieder geval het herfstblad nog een tijdje tussen de vaste planten, struiken en bomen liggen. Tussen blad en ander afval schuilen allerlei tuinbewonertjes. Ze wachten op betere tijden, hoewel heel wat exemplaren voor die tijd verdwijnen in de maag van insekteneters. Verschillende vogels zijn naar ze op jacht. De merel valt misschien het meeste op, omdat die dieren met hun sterke poten het afval alle kanten op "gooien". Het afval wordt gegeten en het voedsel dat daarna vrij komt, gebruiken de planten voor hun groei. Onder een flinke hoop blad, gras, hooi of stro kan een egel een warme winterplek gevonden hebben. Let eens op het roodborstje dat u in de gaten houdt, soms van één, twee meter afstand. Het dier hoopt dat u iets van zijn gading (insekten en ander klein spul) te voorschijn tovert.

Voorzaalen
Door voor te zaaien wordt de oogst vervroegd en/of langer. Dat laatste is ook het geval als u een deel voorzaait en een deel rechtstreeks op de groeiplek. Soms is voorzaaiennodig, denk aan tomaten en komkommers en andere warmteminnende planten. Op de zaadverpakking staat over het algemeen precies aangegeven hoe u te werk moet gaan. Houdt u zich aan de zaai-instructie, dan is de kans op succes het grootst. Het is aan te bevelen om de zaaipotjes of -bakjes af te dekken met een dun laagje fijn zand. U heeft dan minder last van schimmels en groene aanslag op de potgrond.

Terrasschut
Op een mooie dag in de vroege lente kunt u op beschutte plekjes buiten zitten en genieten van de "warmer wordende" zon. Niet iedere tuin heeft zo'n plekje. Met behulp van een of enkele terrasschutten kunt u zo'n plekje creëren. Zulke schutten hebben een onderkant, een soort borstwering, van hout. Tussen de staanders is glas aangebracht. Voor de stabiliteit is ook de bovenkant voorzien van een ligger Dergelijke schutten zijn kant en klaar te koop, maar u kunt ze ook zelf maken. Vogels kunnen soms een probleem vormen. Ze zien het glas niet en vliegen er tegenaan. Een gebroken nek, en daardoor de dood, is daarvan het gevolg. Door er een paar silhouetten van roofvogels op te plakken valt de ruit beter op.

Versiering in de tuin
Het versieren van de tuin wordt steeds belangrijker In veel tuincentra nemen "bijproducten" een grotere plaats in dan de vaste planten, bomen en struiken. Mooi meubilair, tegenwoordig ook gemaakt van plantage-teak, ouwe troep, zoals een fiets, verroeste stoel of zelfs autowrakken die men laat begroeien, schitterend aardewerk, tuinverlichting, speelwerktuigen, kortom, te veel om op te noemen. Niet altijd zijn de spullen geschikt voor gebruik buiten. De afwerking is vaak onvoldoende, zodat het ijzerwerk al snel begint te roesten. Klimbogen en obelisken van een soort dik ijzerdraad zijn niet geschikt voor een volgroeide rozenstruik die nog eens extra zwaar wordt tijdens een regenbui. Zet bogen en poorten bij voorkeur vast, bijvoorbeeld met een paar paaltjes waaraan de uiteinden bevestigd worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.