+ Meer informatie

Meeste LSV'ers achter specialistenakkoord

Cardiologen en hartchirurgen tekenen niet

3 minuten leestijd

UTRECHT - De vergadering van de Landelijke Specialisten Vereniging (LSV) heeft zich gisteren met grote meerderheid achter het zogenoemde vijfpartijenakkoord over de specialisteninkomens gesteld. Van de uitgebrachte stemmen waren 93 voor en 16 tegen. Dat betekent 85 procent voorstemmers.

Van de 25 stemgerechtigde wetenschappelijke verenigingen waren er vijf tegen: die van de cardiologen, de hartchirurgen, de radiologen, de oogartsen en de plastisch chirurgen. De rest van de stemmen kwam van districten. Daarvan stemden er 73 voor en 11 tegen.

Hoewel er per district en per wetenschappelijke vereniging is gestemd, waarbij vóór kan betekenen dat zowel een grote als een kleine meerderheid van de betrokken groep het akkoord steunt —en omgekeerd— geeft de stemverhouding 85-15 volgens LSV-voorzitter C. Plasmans ook landelijk gezien de verhouding onder alle specialisten goed weer.

Hij verwacht dan ook dat het overgrote deel van de specialisten voor 1 februari weer een overeenkomst met het ziekenfonds zal tekenen. Hij noemde het ook niet uitgesloten dat zelfs een meerderheid van de cardiologen toch zo'n contract zal aangaan. WIE AAN EEN MANTEL DENKT KOOPT BIJ VAN MANEN MANTELS. De cardiologen uit de vijf niet-universitaire hartchirurgische centra deelden gisteravond mee dat zij in navolging van de hartchirurgen het contract met de ziektekostenverzekeraars, zoals is opgesteld in het vijfpartijenoverleg, voorlopig niet ondertekenen.

De wetenschappelijke vereniging van hartchirurgen heeft „voorlopig" besloten, uit de LSV te treden. Plasmans zei de indruk te hebben dat er wel behoefte aan „een oplossing" bestaat. Hij denkt dat die mogelijk is.

Het kabinet zou vandaag een besluit nemen over het akkoord. Dat zou dan inhouden dat de voorgenomen verlaging van het norminkomen en van de praktijkkostenvergoeding niet doorgaat.

Weinig bijval

Volgens het LSV-bestuur heeft de plastisch chirurg dr. H. Aarts, die naHet Geschenkenhuis Wij hebben een \ (T^ \ schitterende collectie Geromens de „verontruste specialisten" het woord voerde, niet veel bijval gekregen, terwijl luid applaus volgde op de opmerking van prof. dr. J. Greep dat Aarts' uitlatingen „niet overeenkomstig de waarheid waren".

Plasmans, die gisteren voor de laatste keer optrad als voorzitter van de LSV, noemde het een belangrijke taak van de vereniging de na tien jaar conflicten nog bestaande achterdocht bij de specialisten weg te nemen. Hij vindt het van groot belang dat nu de verhoudingen in de gezondheidszorg weer kunnen worden „genormaliseerd". Dit te meer daar de overheid van plan is om meer over te laten aan de partijen in de gezondheidszorg (hulpverleners en verzekeraars) zelf.

In het akkoord staan tegenover bepaalde rechten en verantwoordelijkheden van de specialisten ook plichten en „pijnpunten". Die hebben tot emoties geleid en -ook donderdagavond nog- tot forse kritiek. Maar de afweging van het akkoord tegen de voorgenomen maatregelen van de overheid is in het voordeel van het akkoord uitgevallen. De grote behoefte aan „normaal verkeer" in de gezondheidszorg heeft daarbij de doorslag gegeven, zei Plasmans.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.