+ Meer informatie

Boekennieuws

4 minuten leestijd

"In de ban van de erfenis" door Herman van Ravenswaaij; uitg. Den Hertog, 168 blz, ƒ 16,75.

Een tweeling van adellijke afkomst krijgt op hun 21e verjaardag een brief van de notaris. Die is enkele jaren eerder geschreven door hun ouders, die later beiden bij een ongeluk zijn omgekomen. Die brief bevat een ongelooflijk verhaal.

De tweeling gaat -op verzoek van hun ouders- met o.a. een dominee en een professor op expeditie naar het oerwoud. En wat ze daar ontdekken is haast onbeschrijflijk... De omslag van het boek verraadt al iets. Een zeer spannend boek voor de jeugd vanaf 14 jaar.

"Marianne - de barrière doorbroken" door Ida Vos; uitg. Van Wijnen, Franeker; 240 pag., ƒ 27,50

Het zesde kind van Koos en Ida Vos, vader en moeder van zeven kinderen, komt met een ernstige hersenbeschadiging ter wereld. Naar later blijkt is ze zwaar spastisch, slechtziend, epileptisch en stom. Deskundigen adviseren de ouders Marianne op te laten nemen in een inrichting voor diep zwakzinnigen.

De ouders negeren dat advies. Met eindeloos geduld en moderne hulpmiddelen, met name het Bliss-symbolensysteem, activeren ze de mogelijkheden van hun kind. In de nachtelijke uren houdt Ida een dagboek bij. Inmiddels is Marianne zestien jaar oud en bezig met haar vwo-opleiding.

Haar moeder beschreef aan de hand van haar dagboek hoe het zo ver kwam. In zijn voorwoord noemt ontwikkelingsneuroloog prof. dr. B.C.L. Touwen het boek een "document humain". Het nawoord is van Marianne zelf.

Voor ouders van (meervoudig) gehandicapte kinderen is zij het levend bewijs van wat met doorzettingsvermogen kan worden bereikt. Waarbij wel bedacht moet worden dat geen twee kinderen gelijk zijn.

"Trainingsprogramma voor de psychologische test" door Paul Pelshenke; uitg. Elmar, Rijswijk; 170 blz., ƒ 24,50.

„Een psychologische test maakt deel uit van de selectieprocedure." Een steeds vaker opduikend zinnetje in personeelsadvertenties. Jaarlijks worden in ons land zo'n 200.000 sollicitanten psychologisch onderzocht. Kun je je voorbereiden op zulke tests en zo hoger scoren?

Ja, zegt de schrijver van dit boekje. De test is bedoeld om te meten of u beschikt over de eigenschappen die nodig zijn voor de baan waar het om gaat. Hij bestaat meestal uit drie delen: intelligentietest, beroepsgerichte prestatietest en een test van algemene ontwikkeling en schoolkennis.

Het boekje biedt oefenprogramma's die u vertrouwd maken met de manier van testen. Als u voldoende oefent kunt u bereiken dat u meer zelfvertrouwen krijgt, omdat de situatie bekend is. Ook kunt u leren inschatten welke vaardigheden of eigenschappen door welke opgaven worden gemeten.

Verder is het mogelijk bepaalde strategieën voor de oplossingen te bedenken en uw snelheid op te voeren. U krijgt een test nooit helemaal af (daar is de beschikbare tijd te beperkt voor) maar hoe verder u komt, hoe beter het is.

"Waar geen troost voor is" door Elizabeth Schaeffer; uitg. Van Wijnen, Franeker; 100 blz., ƒ 18,90.

Op een knappe wijze die je meteen boeit vertelt de schrijfster over het grote verdriet van een oude moeder voor wier enige dochter God niet meer bestaat. „Mijn kind is levend - en zie het is dood."

Ze kan dit niet accepteren en heeft het idee een rol te spelen: ze moet altijd maar 'gewoon' doen tegen Petra en kan nooit over het belangrijkste praten. Maar ook Petra, een jaar of veertig, speelt een rol en durft zich niet bloot te geven.

Dan krijgt de oude dame een lichte attaque, waardoor ze niet meer kan spreken. De moeder-gedeelten zijn in de ik-vorm geschreven, over Petra en haar broer Jasper (predikant) wordt in romanvorm verteld; een enkel stuk van Petra is ook in de ik-vorm. Verwarrend is dat niet.

Vooral de moeder kijkt veel terug in het verleden, toen haar man nog leefde en de kinderen klein waren. Altijd ziet ze dan de zeefdruk hangen van de verloren zoon... nog bij de varkens. Hoewel sommige dingen wat 'toevallig' zijn, is dit een boek dat je in één adem uit leest.

"Jagers in de wildernis" door A. Korpershoek-van Wendel de Joode; uitg. Den Hertog, 159 blz., ƒ 15,25.

Goed geschreven boek met als hoofdpersonen Tahko, een jonge Cree-indiaan uit Canada, en zendeling Thompson, die na veel tegenslag zegen op zijn werk mag zien. Een echt Indianenverhaal, maar dan wel waarheidsgetrouw en verantwoord.

Advertentiepuzzel

Niet alleen bij het oplossen, ook bij het maken van een puzzel kunnen fouten gemaakt worden. Dat is gebeurd bij de advertentiepuzzel uit het vorige nummer.
Opgave 71 moet zijn: Sh, gele riedels.
De naam van de adverteerder van opgave 32 (Zoeklicht) komt in Terdege 6 niet voor. De nieuwe opgave luidt: Al' hens bo' dek. Deze letters vormen een klein deel van een lange naam van een stichting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.