+ Meer informatie

Bezwaren tegen hogere geluidsgrens Amsterdam

Omwonenden boos over herrie in havens

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Omwonenden en de gemeente Haarlemmerliede/Spaarnwoude hebben gisteren bij de Raad van State bezwaren geuit tegen een hogere grenswaarde voor industrielawaai in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. De afdeling rechtspraalc is gevraagd om schorsing van het besluit van GS van Noord-Holland om voor veertig woningen een grenswaarde van 60 decibel toe te staan. De normale grens ligt bij 50 of 55 dBa.

De gemeente Haarlemmerliede heeft grote moeite met de wens van Amsterdam om in het Westelijk Havengebied industrie toe te laten die lawaai produceert. De hoofdstad verzocht de provincie daartoe een hogere geluidsnorm toe te staan. Amsterdam is eigenaar van de grond, terwijl het gebied publiekrechtelijk bij Haarlemmerliede behoort. Die gemeente wil in een bestemmingsplanprocedure alleen bedrijven toelaten die werken binnen het normaal toegestane geluidsniveau.

De provincie besloot deze zomer het verzoek van Amsterdam in te wil. ligen. Het ministerie van VROM keurde deze beslissing goed. Haarlemmerliede vreest door de hogere geluidsnorm onder zware druk te komen staan. „Er zullen bedrijven komen die zeggen grond te hebben gekocht met de hogere grenswaarde", aldus mr. N. Koeman namens de gemeente. „Dan kan de gemeente niet zeggen dat ze toch niet zoveel lawaai mogen maken". Ook worden er bezwaren verwacht van Amsterdam.

Omwonenden en bewoners van Halfweg en Zwanenburg vrezen extra geluidsoverlast, bovenop de overlast van vliegverkeer. Ze menen dat Amsterdam alle vervelende zaken aan de rand van de stad probeert kwijt te raken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.