+ Meer informatie

Vrijheid

2 minuten leestijd

Zupanec weigert pertinent 'partij' te kiezen in de Sloveense kwestie. Voorzicht formulerend: „Ik zie Slovenië als een moeder die een kind in haar buik draagt. Als een kind ter wereld komt, heeft het recht op een paspoort. Slovenië heeft geen eigen paspoort, geld en erkenning. Er moet nog veel worden gedaan. Naar mijn mening zijn de Slovenen te haastig geweest".

„De beslissing over de onafhankelijkheid laat ik aan de mensen daar over. Ik leef al te lang hier. Vroeger was ik voor eenheid. Mijn devies luidde: Samen zijn we sterk. De tijden zijn veranderd. Nu is daar door 98 procent van de Slovenen in vrije verkiezingen voor zelfstandigheid gekozen".

Zupanec heeft tot 1963, voor zijn Hollandse tijd, ook vrijheid genoten in Joegoslavië, zegt hij. Dat was vrijheid onder een communistisch bewind. Wat is het verschil met de huidige nationalistische vrijheid?

Misic: „De inhoud van vrijheid is voor Joegoslaven anders dan westerse vrijheden. Wanneer ze op de Balkan over vrijheid spreken, bedoelen ze dat je je vrij kunt bewegen zonder dat je wordt aangevallen. Joegoslavië is van het ene naar liet andere uiterste gegaan: van communistische naar nationalistische dictatuur".

Misic geeft daarvan met een tekeningetje een voorbeeld. „Elk bezit een communistische chip in zijn hersenen. Bij Mesic en Tudjman is die chip van samenstelling gewijzigd. De basisdoctrine zit er nog steeds in. Bij Milosevic bleef de chip intact. Alleen gebruikt Milosevic de kunde van de chip en zegt: Ik ben geen communist meer, ik ben socialist. In feite is hij nationalist. Dus is hij hetzelfde als Hitler: nationaal-socialist!".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.