+ Meer informatie

Immigratiedienst VS werkt mee op Schiphol

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten stationeren twee immigratieofficieren op Schiphol die passagierslijsten van vluchten naar hun land mogen controleren. Nederland sloot gisteren een overeenkomst met de Amerikaanse autoriteiten over deze veiligheidsmaatregelen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie krijgen de Amerikaanse beambten de bevoegdheid passagierslijsten door te nemen om te controleren of er geen verdachte personen vanuit Nederland naar de VS afreizen.

"Bij twijfel kunnen ze bij de luchtvaartmaatschappijen de papieren van deze personen opvragen en de ondernemingen adviseren de mensen niet mee te nemen." De controle stellen de VS in de gelegenheid om in geval van nood snel op te treden. "Mochten er op de passagierslijsten namen voorkomen van in de VS gezochte personen, dan kunnen de Amerikaanse autoriteiten spoorslags een aanhoudingsbevel uitvaardigen", aldus de woordvoerder.

De stationering van Amerikaans immigratiepersoneel op Schiphol is het resultaat van een overeenkomst die gisteren op de Amerikaanse ambassade in Den Haag is gesloten. Het akkoord werd ondertekend door de Amerikaanse ambassadeur in Nederland M. Sobel en door de hoofddirecteur van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.