+ Meer informatie

Defensie blijft sponsor vierdaagse

Meer mannen onder uitvallers

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Defensie verlengt de samenwerking met de Stichting De 4Daagse en de gemeente Nijmegen en blijft daarmee tot zeker 2013 de hoofdsponsor van het wandelevenement.

Staatssecretaris De Vries (Defensie) tekende daartoe gisteren een overeenkomst.

De bijdrage is in natura, aldus defensie. Het gaat onder meer om de opbouw van Kamp Heumensoord, het beschikbaar stellen van militaire muziekkapellen en van transport- en communicatiemiddelen en het leggen van een pontonbrug over de Maas bij Cuijk. Daar trekken de wandelaars overheen.

Voor defensie levert de jaarlijkse tocht veel publiciteit op. De vierdaagse begon ooit als een militaire mars. Nu vormen de militairen een tiende deel van de deelnemers. Er lopen 4722 militairen mee, van wie 1521 uit Nederland.

De organisatie van de Vierdaagse diskwalificeerde gisteren bij de tweede rustplaats een dronken Deense deelnemer. De man zwalkte over het parcours, aldus het hoofd medische dienst Martin Baardman.

Een 17-jarige Groesbeekse had eveneens te diep in het glaasje gekeken. De toeschouwster, die volgens eigen zeggen al om halfvijf 's morgens aan de borrel zat, viel mensen lastig. Bij de derde grote rustplaats is zij tegengehouden. Ze verzette zich hevig toen een militaire ambulance arriveerde om haar mee te nemen, maar uiteindelijk zijn hulpverleners erin geslaagd het meisje thuis af te leveren.

Er zijn relatief meer mannen dan vrouwen die uitvallen tijdens de vierdaagse, blijkt uit cijfers die de organisatie van de vierdaagse bijhoudt en uit de eerste resultaten van het onderzoek van sportpsycholoog Rico Schuijers. Als gekeken wordt naar herkomst van de Nederlandse lopers, valt op dat Zeeuwen de grootste doorzetters zijn. Groningers en Gelderlanders moeten het vaakst opgeven.

Deelnemende politiemensen en de Canadese militairen onderbraken gisteren de etappe voor een plechtig moment. Ongeveer 300 politielopers in uniform herdachten in de buurt van Groesbeek hun vorige week doodgeschoten collega Gabriëlle Cevat op het moment dat haar uitvaart in Amsterdam begon.

Ruim 35.000 deelnemers aan de vierdaagse begonnen vanmorgen aan hun laatste wandeldag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.