+ Meer informatie

Piet Wiersma

2 minuten leestijd

Uit het curriculum vitae van Piet Wiersma, organist te Monnickendam, valt op te maken dat hij banden heeft met het Schnitgerorgel van de Der AaKerk te Groningen. Hij ontving er zijn eerste orgellessen. Een opname hgt dan voor de hand. Wiersma speelt op het fameuze instrument, dat een jaar geleden door de Gebr. Reil speelklaar is gemaakt, een mooi programma. Hij begint met drie werken van J. S. Bach: Preludium en Fuga in C (BWV 545), Triosonate VI en Partite diverse sopra: "Ach, was soll ich Sunder machen". Verder zijn drie koraalvoorspelen en de Preludium en Dubbelfuga in d van J. P. Kellner te horen. Het Trio in F en "Freu dich sehr, o meine Seele" van J. L. Krebs maken het geheel compleet.

Bij de registraties valt op dat Wiersma het bovenwerk mijdt. Laat hij daar zijn argumenten voor hebben, het is de vraag of de veelzijdigheid van het instrument zo niet in de schaduw komt te staan.

Over het algemeen wordt het programma verzorgd uitgevoerd. Hoewel, misschien niet overal even boeiend. Toch is het duidelijk dat we met een speler te maken hebben die zijn zaken serieus overweegt. Dit verdient alle lof. Een ander opvallend kenmerk van Wiersma is zijn nadrukkelijk losse spel. Deze aanpak doet het in het fris gespeelde Trio van Krebs heel goed. Op andere plekken wordt het wat hinderlijker, zoals in het Lento van Bachs Triosonate en in enkele partita's. Het gevaar bestaat dat deze verticale benadering het cantabile niet ten goede komt. Wiersma moet deze muziek, zonder dat hij zijn persoonlijke stijl hoeft aan te tasten, toch goed kunnen laten zingen. Vermeldenswaard is nog het toegewijde spel in het Preludium van Kellner. Een leuk stuk. De Dubbelfuga klinkt wat minder, ook als compositie.

De opname is zeer direct. Elk nootje is te horen. Dat is een voordeel. Het heeft ook nadelen: a. de roemrijke klank van het orgel komt nu erg kleintjes over. b. we ervaren de ruimtelijkheid van de kerk als onbelangrijk.

Het bijgaande tekstboekje ziet er netjes uit. Met een compliment voor de mooie foto's.

N.a.v. "Schnitgerorgel Der Aa-Kerk; Piet Wiersma"; Syncoop; 5751CD113; DDD.

Gerrit Chr. de Gier

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.