+ Meer informatie

Energiesector belangrijk in de DDR

1 minuut leestijd

Bij de in het vooruitzicht gestelde „verdere dynamische ontvirikkeling" van de Oostduitse economie neemt de energiesector een belangrijke plaats in. Dit blijkt uit de richtlijn voor het vijfjarenplan van het tiende congres van de Oostduitse socialistische partij, de SED. Het vijfjarenplan beslaat de periode van 1981 tot en met 1985.

Volgens de richtlijn, die werd gepubliceerd door het officiële persbureau ADN moeten de Oostduitsers toe naar een rationeel gebruik van energie op basis van enerzijds de binnenlandse bruinkoolvoorraden en anderzijds een ruimere toepassing van kernenergie. Het plan voorziet in een toeneming van het aandeel van kernenergie in de totale elektriciteitsproduktie van twaalf tot veertien procent.

De eerste stap op weg naar de vergroting van de welvaart is volgens de rcihtlijn de oplossing van de woningnood als sociaal probleem voor 1990. Voor 1986 moeten er 930.000 a 950.000 nieuwe woningen beschikbaar komen, waarvan tweederde dóór middel van nieuwbouw. De bouwkosten moeten met vijftien procent omlaag, onder meer door verkorting van de bouwtijd.

Bij de produktie van verbruiksgoederen krijgen hoogwaardige artikelen voorrang. De produktie van elektronische wasmachines, koelkasten en dergelijke moet ter hand worden genomen, terwijl de produktie van kleurentelevisietoestellen moet worden verdubbeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.