+ Meer informatie

„Provincies moeten meer samenwerken''

Dales wil in 1992 werkconferentie houden

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Door de internationale ontwilclcelingen, en dan vooral de veranderende rol van de regio's in Europa, vindt minister Dales van binnenlandse zaken verdergaande samenwerking tussen de Nederlandse provincies onvermijdelijk.

Door het aangeven van vastere samenwerkingsverbanden maken de provincies zichzelf interessanter als gesprekspartner voor grootschalige bestuurlijke structuren in de ons omliggende landen: de Belgische gewesten aan de ene kant en de Duitse Lander aan de andere kant, zo verklaarde de minister gisteravond in Den flaag tijdens een manifestatie van de Nederlands-Duitse grensregio's.

Naar de mening van minister Dales moeten er ook impulsen komen die de samenwerking in de grensstreek inhoudelijk verder helpen. Daarom wil zij met grensoverheden komen tot een meer gezamenlijk beleid voor de grensoverschrijdende samenwerking. Om hiertoe een aanzet te geven, heeft de bewindsvrouw besloten begin 1992 een werkconferentie te houden. In de tweede helft van dat jaar wil zij met Duitsland overleg gaan voeren over de verdere uitwerking van de grensoverschrijdende samenwerking.

Hoewel de betrokkenheid en de medewerking van lokale en regionale overheden van wezenlijk belang zijn voor het succes van de Europese samenwording, moet hun positie volgens mevrouw Dales niet worden overdreven. „Ik heb de indruk dat het laatste wel gebeurt, als ik kijk naar de overdaad aan lokale en regionale lobbyisten in Brussel", zo stelde minister Dales tijdens de manifestatie in Den Haag, waarvoor de Duitse ambassadeur in Nederland, dr. K. Citron, het initiatief nam.

Proeftuin

Doel was aan te geven dat er in de Nederlands-Duitse grensstreek steeds intensiever wordt samengewerkt. De bijeenkomst had daarom de titel "proeftuin van Europa" meegekregen. Tijdens de manifestatie hebben de vijf Nederlandse grensregio's ook gewezen op de vele obstakels die de optimale samenwerking in het grensgebied nog in de weg staan. Vooral de fiscale en sociale wetgeving zijn in beide landen nog sterk verschillend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.