+ Meer informatie

Kamerplanten in de tuin

3 minuten leestijd

Ieder seizoen heeft een aparte bekoring, maar ontegenzeggelijk is de meimaand toch een van de mooiste maanden, alles groeit en bloeit in volle glorie. Nu de periode van nachtvorsten vrijwel voorbij is, kan men zonder bezwaar nagenoeg alle planten naar buiten doen. Er is overal weer volop werk in de tuin en ook de planten binnenshuis zijn zeker aan een oppepper toe.

We zullen verschillende zaken die de aandacht vragen even nader gaan bekijken. In een voorgaand artikel stond al wat vermeld over de beplanting van bakken en dergelijke meer. Nog een enkele aanvulling kan wenselijk zijn: wie de fuchsia's nog niet naar buiten heeft gedaan kan deze nu zonder bezwaar in de bakken of in de tuin zetten. Hoewel veel fuchsia's (ook wel be...ant genoemd) een kamerplantenleven leiden, zijn het toch bij uitstek planten die in de zomermaanden buiten het beste gedijen. Ze groeien veel beter zo en ook de bloemen zullen veel mooier worden en meer tot hun recht komen. Vooral voor de bakken zijn ze zeer goed geschikt, zowel de rechtop gaande als de verschillende soorten hangfuchsia's. In combinatie met geraniums kan men van zo'n bak een mooi geheel maken.

Hedera

Ook verschillende andere kamerplanten doen het buiten beslist goed, o.a. de verschillende soorten he (klimop-soorten) vooral de bont ..ge worden er absoluut mooier van als ze meer licht en zon krijgen. Ook de verschillende tradescantia's kunnen zomers heel goed naar buiten en geven met hun bonte bladen een aparte toon aan een goed gevulde bloembak. Het behoeven dus heus niet altijd de geijkte perkplanten te zijn om een bak te vullen en mooi te maken. Het is het proberen waard.

Heeft men de beschikking over grotere bakken of plantschalen, dan kunnen daar ook verschillende kleine heesters en coniferen er een goede plaats in vinden. Natuurlijk moet de beplanting er dan ook verder bij worden aangepast, een paar mooie stenen er tussen en een bloeiende erica (sierheide) doen in zo'n bak gewoon wonderen. En dan aangevuld met wat laagblijvend goed, al dan niet bloeiend.

Cactus

Behalve de kamerplanten voor de bakken, kunnen ook veel andere planten nu naar buiten, als men tenminste over een tuin beschikt. Om te beginnen vrijwel alle cactussen, zeker de uitgebloeide kerstcactus en de philo-cactussen, maar ook andere van deze stekelige broertjes kunnen het beste naar buiten. Bovendien heeft men er buiten geheel geen omkijken naar; afhankelijk van de soorten kan men ze het beste op een halfbeschaduwde plaats zetten. Water valt er voor hen genoeg en al regent het in geen maanden (wat hier nooit voorkomt) dan is het voor de cactus nog geen probleem.

Ook de uitgebloeide azalea en de gardenia kunnen nu de tuin in. Beide moeten op een plaats staan waar geen volle middagzon komt, want daar kunnen ze niet tegen. Trouwens men moet er altijd wel rekening mee houden dat kamerplanten niet veel gewend zijn. Maar nogmaals de buitenlucht en zo nu en dan een malse regenbui zal ze goed doen. Overigens, de planten die om welke reden dan ook met naar de tuin kunnen, als het regent in de zomermaanden iaat ze er dan toch even van profiteren, het stof spoelt er weer eens af en de poriën gaan weer open. Over het algemeen is regenwater toch al het beste wat er voor de planten is. Misschien heeft men al gelezen of gezien de mooie regenwater verzamelbak die door Curver in de handel wordt gebracht, gemakkelijk aan te sluiten op de regenafvoerpijp. Ideaal voor elke plantenliefhebber.

Tot slot, denk er aan dat de knolbegonia's inmiddels ook in tuin of bak geplant kunnen worden. Een plaats in de halfschaduw is ook voor begonia's te verkiezen boven al te felle zon om bladverbranding te voorkomen.

Florist

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.