+ Meer informatie

SU-ambassadeur Ierland „steunde coup niet echt

2 minuten leestijd

DUBLIN (AP) - De ambassadeur van de Sowjet-Unie in Ierland heeft gisteren gezegd dat hij de mislukte staatsgreep in Moskou niet echt steunde, en vorige week uitspraken had gedaan die in strijd waren met zijn ,4iep$le persoonlijke overtuiging".

Terwijl de acht communisten van de harde lijn vorige week bezig waren de macht in de Sowjet-Unie over te nemen, zei ambassadeur Goerman Gwentsadze dat Michail Gorbatsjov in overeenstemming met de grondwet uit zijn ambt was gezet en dat de nieuwe leiders „stabiliteit" probeerden te bereiken in de Sowjet-Unie.

Gisteren verklaarde Gwentsadze dat hij „in een schoktoestand" verkeerde op het moment dat hij blijk gaf van steun aan de staatsgreep. „Ik ging door een hel omdat ik heen en weer geslingerd werd tussen mijn diepste eigen opvattingen en mijn ambtelijke plichten", zei hij.

De Sowjetambassade in Dublin sprak donderdag haar opluchting uit over de terugkeer van Gorbatsjov. ben nooit hun annexatie door de Sowjet-Unie erkend", zei Pickering. In het geval van Georgië, Wit-Rusland en de Oekraïne ligt het anders. De Oekraïne en Wit-Rusland zijn reeds VN-leden, op grond van een uitzonderlijke regeling die op aandringen van de Sowjet-Unie tot stand kwam.

Moskou was bang dat zij binnen de VN getalsmatig ondergeschikt zou zijn aan de westerse landen en wist gedaan te krijgen dat de Oekraïne en Wit-Rusland volwaardig stemrecht kregen in de Algemene Vergadering. Tot nu toe hebben de twee republieken binnen de VN echter steeds de lijn van Moskou gevolgd. De twee republieken zouden echter kunnen besluiten aan hun formeel afzonderlijke lidmaatschap zelfstandig gestalte te gaan geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.