+ Meer informatie

van Kootcn

Bouw- en onderhoudsbedrijf

2 minuten leestijd

BLEIBERG - De situatie aan de Oostenrijks-Joegoslavische grens was gisteren kritiek, 's Ochtends voerde het Joegoslavische federale leger beschietingen uit op de grenspost bij Bleiburg. Oostenrijk heeft inmiddels versterkingen gestuurd naar de grens. (Foto EPA)

ontmoeting plaats van hoge ambtenaren uit de bij de CVSE aangesloten landen. Zij hebben de bevoegheid een vergadering van de ministers uit te schrijven.

Het crisismechanisme van de CVSE is gloednieuw en werd derhalve niet eerder in de praktijk gehanteerd. Het dient ertoe conflicten in een zo vroeg mogelijk stadium via politieke druk onder controle te krijgen. Het kan worden toegepast als ten minste dertien leden daarom vragen. Donderdag maakte Oostenrijk als eerste een verzoek aanhangig. Later sloten de twaalf EG-partners alsmede de Verenigde Staten en Noorwegen zich daarbij aan.

Tot de de CVSE behoren alle Europese landen, de Sowjet-Unie, de Verenigde Staten en Canada. Het forum beschikt niet over de mogelijkheid om met militaire middelen in te grijpen. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Genscher, fungeert momenteel als voorzitter. Hij sprak in Luxemburg de verwachting uit dat zondag in Praag de CVSE op ambtelijk niveau bijeenkomt.

Oproep

De EG roept in een verklaring de regering in Belgrado op alle troepen terug te trekken. Zij steunt het voorstel van premier Markovic om de onafhankelijkheid drie maanden op te schorten en in de tussentijd pogingen te ondernemen via een dialoog tot een vergelijk te komen. 'nieuwbouw •verbouw onderhoud •renovatie • kozijnen •deuren •ramen 'dakkapellen Bekestein 46 H.L Ambacht Tel. 01858-17310/16692 Telefax: 01858-15509

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.