+ Meer informatie

VS verminderen defensie-uitgaven

Georgië verzet zich tegen „inlijving" Ontwikkelingen Oostblok maatstaf

2 minuten leestijd

WASHINGTON - De Verenigde Staten willen, in reactie op de ontwikkelingen in Oost-Europa en in verband met de financiële tekorten, de defensie-uitgaven de komende vijfjaar belangrijk verminderen.Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Richard Cheney gezegd in een zaterdag gepubliceerd interview met The Washinton Post.

De VS overwegen een verlaging van de uitgaven met 180 miljard dollar over een periode van vijf jaar, aldus een bericht in de New York Times, dat zaterdagavond werd bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van defensie in Washington. Volgens hem geldt het bedrag van de voorgenomen verlaging voor de begrotingsjaren 1992 tot 1994 en komt het neer op een jaarlijkse verlaging van ongeveer 5 procent.

Zondag schreef dit zelfde blad van Pentagon-functionarissen te hebben vernomen dat onderminister van defensie Sean O'Keese de luchtmacht heeft gevraagd haar begroting te verlagen met 44 miljard dollar, maar dat de luchtmacht tot dusverre slechts heeft aangeboden 34 miljard te besnoeien en wel door het sluiten van 15 bases en het uitstellen van de aanschaf van de voor radar onzichtbare Stealth-bommenwerper en F-16's.
Met de voorgenomen ingrijpende verlagingen van de defensie-uitgaven willen de VS reageren op de hervormingen in de Sowjet-Unie en Oost-Europa, zo zei de Amerikaanse president George Bush, zaterdag in een radio-interview na een gesprek met kenners van de SU als onderdeel van zijn verdere voorbereidingen voor de top met Sowjetleider Michail Gorbatsjov op 2 en 3 december.

Buiten gebruik

Over de definitieve hoogte van de bezuiniging op defensie heeft Washington nog geen besluit genomen. Buiten de 180 miljard dollar snoeien voor de jaren 1992-1994 waarover wordt gesproken denkt men volgens persberichten voor het op 1 oktober beginnende begrotingsjaar 1991 aan een korting van tien miljard dollar of 3 procent. Tot dusverre was het plan van Bush om de defensiebegroting, die voor 1990 ca 300 miljard dollar bedraagt, elk jaar reëel willen verhogen met 1 a 2 procent.

Hoge militairen sluiten niet uit dat als gevolg van dp bezuinigingen bases 'worden gesloten, enige divisies van het leger worden ontbonden en twee of drie vliegdekschepen buiten gebruik worden gesteld.

Minister Cheney sprak in zijn interview met CNN ook van mogelijke vermindering van de Amerikaanse troepen in Europa als resultaat van de Weense onderhandelingen over vermindering van de conventionele bewapening in Europa, maar sloot volledige terugtrekking opnieuw uit.

Bush zei over Wenen dat men niet moet verwachten dat de top met Gorbatsjov bij Malta al een akkoord oplevert. „Dan kan het gewoon nog niet klaar zijn", zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.