+ Meer informatie

Voorjaar 1995: zeer buiig

2 minuten leestijd

Maart, de eerste lentemaand, staat bekend als een buienrijke maand, getuige bijvoorbeeld het gezegde: „Maartse buien beduien dat de zomer aan komt kruien." De laatste jaren is dit feit een beetje op de achtergrond gedrongen, maar dit jaar was het goed raak met een enorme hoeveelheid aan buien.

De zo typerende buien in het voorjaar gaan gewoonlijk met niet al te grote hoeveelheden neerslag gepaard. Zo levert een dag die als behoorlijk buiig wordt ervaren, soms maar enkele millimeters neerslag op. Soms gaan de buien wel met flinke windvlagen gepaard, en dat maakt het voor het gevoel vaak zeer onaangenaam. De buien trekken meestal in een noordwestelijke stroming over de noordzee ons land binnen.

Zachte winter
Na de zachte winter van 1994/1995 was het Noordzeewater relatief warm gebleven. De temperatuur van het water, die na een gewone winter tot zo'n 6 graden is gedaald, kwam nu niet lager dan een niveau van 9 tot 11 graden. Dit betekent dat in een noordwestelijke stroming, waarbij koude lucht van hoge breedten wordt aangevoerd, de Noordzee uitstekend als voedingsbron voor buien kan fungeren. Iets dergelijks, maar dan met temperatuurverschillen van een heel ander kaliber, treedt bij voorbeeld ook in het najaar op. Door deze omstandigheden, gevoegd bij het feit dat we in maart vaak net aan de koude kant van het polaire front lagen, met veel kou in de hogere luchtlagen, leverde maart 1995 een aanzienlijke hoeveelheid dagen met sneeuw en hagel op. Ook kwam op veel dagen onweer en weerlicht voor, een fenoneem dat in de kustgebieden gewoonlijk vaker in het najaar voorkomt.

Sneeuw- en hageldagen
Maart 1995 leverde maar liefst 13 dagen met duidelijk waarneembare sneeuw op. Geen enkele wintermaand van de afgelopen winter haalde een zo groot aantal dagen met sneeuw. Sterker nog, als we het aantal sneeuwdagen in een maand vanaf 1979 bekijken, waren er maar drie maanden met een groter aantal sneeuwdagen (zie grafiek). Tegelijk betekent dit dat 1995 in ieder geval het sneeuwrijkste jaar wordt sinds 1987. Bij een afgesloten hoeveelheid koude lucht in de bovenlucht (meteorologen spreken van een "koudeput") komt ook vaak hagel voor. Maart 1995 vormde daarop geen uitzondering: Tot en met de 24e waren al 8 dagen met hagel geteld, een unicum voor de eerste lentemaand. Over de laatste 17 jaar wordt 1995 een jaar met een aanzienlijke hoeveelheid hageldagen; zie het staatje hieronder (voor 1995 geldt: tot en met 24 maart). Eind maart drong een nieuwe hoeveelheid zeer koude lucht ons land binnen. Iets dergelijks kwam na de zachte winter van 1988/1989 ook al voor, maar toen vond de kou-inval begin april plaats.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.