+ Meer informatie

Volvo-concern lijdt voor het eerst verlies

1 minuut leestijd

STOCKHOLM (DPA) - Het Zweedse concern Volvo heeft voor het eerst in zijn geschiedenis verlies geleden. Gisteren maakte het concern in Stockholm bekend dat er vorig jaar een verlies is ontstaan van 327 miljoen kroon (ƒ 109 miljoen) tegenover een brutowinst van 6,7 miljard kroon (ƒ 2,35 miljard) in 1989.

In het resultaat van vorig jaar zijn herstructureringskosten begrepen van 2,5 miljard kroon (ƒ 830 miljoen). Het slechte resultaat van Volvo is toe te schrijven aan de gang van zaken in de divisie personenwagens. Hier was sprake van een verlies van 85 miljoen kroon (ƒ 28,3 miljoen) na een winst van 1,9 miljard kroon (ƒ 630 miljoen) in 1989. De sector vrachtwagens zag de winst slinken met een derde. De omzet van het gehele concern nam toe van 83,2 miljard kroon (ƒ 27,73 miljard) tot 91 miljard kroon (ƒ 30,3 miljard).

Volvo's topman, Christer Zetterberg, kondigde enkele harde maatregelen aan om de slechte gang van zaken te keren. Volgens hem is de achteruitgang van de produktiviteit in vergelijking met de concurrentie een van de oorzaken van het verlies. Zetterberg, die vorig jaar Pehr Gyllenhammer opvolgde, liet weten dat er dit jaar nog eens 1500 banen moeten verdwijnen.

Eind 1989 telde Volvo 78.690 werknemers. Van hen gingen er vorig jaar 2300 weg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.