+ Meer informatie

Winkelen

6 minuten leestijd

andere trapper maar".

Maar Rikje heeft er genoeg van, die andere trapper mag Jan Jaap zelf doen, hij stopt ermee. Hij kan misschien nog we! even Jan Jaap's schoenen afdoen. Hij pakt het natte doekje en slingert het over Jan Jaap's schoenen.,,Rikje, houd op", schreeuwt Jan Jaap, „ik heb gelijk natte voeten". Rikje schatert van de pret, maar Jan Jaap kan er niet om lachen. „Zie je wel dat ik je niets kan laten doen". Rikje loopt snel naar binnen, naar moeder, ^tel jé voor dat Jan Jaap eraan komt, maar die is weer druk aan het werk. Hij wil op tijd klaar zijn, misschien kan hij 'dan voor het eten nog even teen stukje fietsen als de kilometerteller erop zit. Hij kan een paar rondjes rijden en dan is het tijd om zich te verkleden.

Na het eten stapt hij met moeder en Rikje de deur uit op weg naar de bus. Jan Jaap heeft de strippenkaart in zijn hand en de chauffeur stempelt de strippen af. Ze gaan voorin de bus zitten, dat is leuk voor Rikje, nu kan hij naar buiten kijken en ook naar de chauffeur. Rikje zegt niet veel, met zijn duim in zijn mond kijkt hij aandachtig rond.

„Wat is hij rustig, mam", fluistert Jan Jaap. „Geluldcig wel", antwoordt moeder. Maar dat rustig zijn verandert als ze in de grote winkel komen. Het is er erg druk, er zijn meer moeders met kinderen, die gaan winkelen. Rikje vindt er niets aan, telkens krijgt hij een duw of een stoot met een tas. Hij wordt boos en één keer pakt hij de arm van een mevrouw beet.,,Stoute vouw", moppert hij. Moeder neemt hem op haar arm, maar zo kan ze niet goed kleren uitzoeken. Jan Jaap heeft al een mooi jack gevonden, maar als hij het aantrekt is het veel te groot. Zijn handen verdwijnen in de mouwen. „Je hebt bij de verkeerde maat gekeken", merkt moeder op. ,,Kijk, je moet daar zijn". Opeens ziet Jan Jaap een paar tafeltjes staan met stoeltjes er omheen. ,,Kijk mam", wijst hij, „daar kan Rikje zitten, er ligt lego op de tafeltjes". Moeder ziet het ook en ze brengt er Rikje naar toe. Die vindt het prachtig, er zitten nog meer kinderen. Hij begint gelijk wat van lego te maken. ,,Jan Jaap kom", wenkt hij, maar Jan Jaap schudt zijn hoofd. , ,Ik moet even naar een jas kijken", legt hij uit.

Nu kunnen moeder en Jan Jaap op hun gemak kijken en het duurt niet lang of Jan Jaap heeft een jack. Hij is er erg blij mee en hij wil het eigenlijk wel aanhouden, maar moeder vindt het beter dat de winkeljuffrouw het inpakt. Dichtbij de kinderafdeling is de damesafdeling en daar vandaan kan moeder ook precies de speeltafeltjes zien. Rikje zit nog rustig te spelen, ondertussen vertelt hij hele verhalen tegen een meisje dat naast hem zit. Jan Jaap loopt

Rikje? Waar is hij gebleven? Hij zat toch rustig aan het tafeltje te spelen? Jan Jaap kijkt zoekend rond en dan opeens ontdekt hij zijn broertje. Jan Jaap proest het uit, moet je die ondeugd zien. Rikje zit weggekropen tussen de damesjaponnen. Jan Jaap zag heel even zijn kleine hoofd tussen de japonnen doorgluren, maar dan schrikt Jan Jaap. Nee maar, wat doet Rikje nu? Jan Jaap ziet een handje verschijnen en dat handje grijpt naar een been van een winkelende mevrouw. „Au", hoort Jan Jaap de mevrouw roepen.

Rikje heeft in het been van de mevrouw geknepen. Hij is zeker ook van het ,,au" roepen geschrokken, want hij zit helemaal weggedoken, Jan Jaap ziet hem niet. De mevrouw kijkt rond wie haar in haar been heeft geknepen, maar ze ziet niemand. Ze haalt haar schouders eens op en wandelt dan verder. Jan Jaap weet niet goed wat hij doen moet, hij staat even na te denken, maar in die tussentijd heeft Rikje weer iemand bij zijn been gepakt. Hij schijnt het een leuk spelletje te vinden. Jan Jaap loopt om het rek met de japonnen en als het even rustig is, laat hij zich snel op de grond vallen en kruipt hij naar Rikje toe. „Rikje kom hier", fluistert hij, ,,je mag niet zo ondeugend zijn".

Rikje luistert niet, hij heeft veel te veel plezier. Weer knijpt hij in een been, de mevrouw tuurt boos naar haar been en dan ziet ze half tussen de japonnen verscholen. Jan Jaap zitten. Ze pakt haar tas en geeft er Jan Jaap een flinke tik mee op zijn rug.

,,Au". Van schrik vliegt Jan Jaap omhoog. ,,Au". Wie gaf hem daar een klap met een tas. ,,Nu zul je het wel laten om dames in hun benen te knijpen", zegt een boze stem. Jan Jaap ziet een mevrouw staan en dan begrijpt hij alles. De mevrouw denkt dat hij geknepen heeft, hij zegt maar niets terug, maar als ze weg is, pakt hij Rikje stevig bij zijn arm en trekt hem onder de japonnen vandaan. „Heeft hij lief gespeeld?" vraagt moeder, die gelijk aan komt lopen. ,,Hij lief gespeeld?" antwoordt Jan Jaap, ,,dat kunt u denken, ik heb er nog een zere rug van". 16. Brutale eekhoomi 'k Zie je wel zitten, nare Pluimstaart. Jij durft ook heel wat, onfatsoenlijk dieri Schaam je je niet om een paar denneappels vlak naast nüjn kop neer te laten ploffen? Je wil me zeker doen schrikken, hè? Maar ik schrik er helemaal niet van, want ik heb Je al lang zien zitten. Hoog in de boom denk Je zeker veilig te zijn, nietwaar en dan durf Je alles. Je weet wel dat ik dddr niet kan komen. Toe, kom eens naar beneden, dan kün Je geen denneappels meer laten vallen. Wacht, ik weet het al, ik ga een eindje verder, dan ben ik meteen van .ie af. Elke dag loop ik hetzelfde paadje. Ik kan het nu wel dromenl Met m'n ogen dicht zou ik de weg wel weten. Maar Je weet ook dat wij hazen nooit onze ogen sluiten. En daarom loop ik elke dag precies hetzelfde stuk met mijn ogen goed open. Ja hoor, ik voel me hier heel goed thuis. Waar ik dan woon? Nou overal en nergensl Ik heb geen vaste woonplaats hoor. Soms zit ik uren in een droge sloot en soms kruip ik onder een reuze houtstapel. Mensen nog eens toe, als ik daaronder zit voel ik me toch zo velllgt Want daar zal niemand me vinden. En laat dddr die honden maar eens komenl Ze kunnen gerust de hele dag ruiken, maar vinden doen ze me nooit, nooiti

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.