+ Meer informatie

Italiaanse regering gevallen

1 minuut leestijd

ROME — Italië's veertigste regering sinds de Tweede Wereldoorlog is dinsdag gevallen na onthullingen over een geheime loge van de vrijmetselarij die mogelijk is betrokken bij criminele activiteiten.

De christendemocratische premier, Arnaldo Forlani, diende dinsdagochtend het ontslag in van zijn regering bij president Pertini nadat een laatste vergadering met zijn kabinet en pohtieke leiders zonder resultaat was gebleven.

De Italiaanse minister van Justitie, Adolfo Sarti, trad enkele dagen geleden af nadat was onthuld dat zijn naam voorkwam op de ledenlijst van de vrijmetselaarsloge. De Italiaanse justitie stelt op het ogenblik een onderzoek in naar criminele activiteiten van de loge, waaronder een mogelijke poging tot staatsgreep.

Het schandaal, dat heeft geleid tot de arrestatie van een voormalig kolonel van de Italiaanse geheime dienst, werd afgelopen donderdag door Forlani zelf openbaar gemaakt toen deze een lijst vrijgaf met 953 namen

De Italiaanse pers heeft onthuld dat de loge betrokken is bij tal van schandalen die uiteenlopen van het betalen van steekpenningen en belastingontduiking in de olie-industrie tot een zeer verstrekkend complot tot de instelling van een autoritair regime in Italië.

„De P-2 loge is een geheime sekte die zaken en politiek heeft gecombineerd met de bedoeling de grondwettelijke orde van het land te verwoesten en het politieke systeem om te vormen tot een presidentieel systeem", aldus de aanklagers in een verslag voor de regering.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.