+ Meer informatie

Zaïre verbreekt banden met Cuba

Na vondst belastende documenten

2 minuten leestijd

KINSJASA — Zaïre heeft maandag de diplomatieke betrekkingen met Guba opgeschort en alle Cubaanse diplomaten het land uitgewezen. Voorts zijn de Zaïrese vertegenwoordigers in Havana naar Kinsjasa teruggeroepen, aldus een bericht van de Zaïrese staatsradio.

Tot de opschorting van de diplomatieke betrekkingen werd besloten nadat Zaïrese veiligheidsfunctionarissen bij een Cubaanse diplomaat documenten zouden hebben aangetroffen, die in verband stonden met de invasie in de zuidoostelijke provincie Sjaba door troepen uit het buurland Angola. De staatsradio maakte geen details bekend over de documenten, maar wel dat alle Cubaanse diplomaten opdracht hadden gekregen het land te verlaten.

Zaüre heeft zowel Cuba alff de Sowjet-Unie herhaaldelijk beschuldigd van hulpverlening aan de opstandeiingen die op 8 maart vantiit Angola Sjaba binnenvielen. Zaterdag heeft de stafchef van het Zaïrese leger verklaard dat Zaïrese soldaten een aantal Cubanen, Russen en Portugezen aan de zijde der opstandelingen hadden gedood.

Nieuwe bevelhebber

Uit diplomatieke bronnen is vernomen dat president Moboetoe Sese Seko van Zaïre de populaire generaal Boemba Moasso verwijderd heeft van de post chef generale staf. Met het oog op Boemba's populariteit onder de bevolking heeft Moboetoe iedere openbare bekendmaking van diens degradatie vermeden, aldus de diplomatieke zegslieden. Als hoogste militaire autoriteit direct onder Moboetoe wordt Boemba vervangen door de 31 jaar oude generaal Babia Zingbi Malobia, die afgestudeerd i| aan de Belgische militaire academie en sinds begin vorig jaar directeur-generaal is van het Zaïrische ministerie van defensie.

Babia en Boemba staan al geruime tijd bekend als persoonlijke rivalen binnen het Zaïrese leger. Beiden zouden echter bijzonder trouw zijn aan Moboetoe.

Volgens de diplomaten is Boemba tot bevelhebber van de grote militaire basis Kemina, de belangrijkste basis voor acties tegen de opstandelingen.

Uitwijzing

De Zaïrese autoriteiten hebben maandag de correspondent van Associated Press Michael Goldsmith beschuldigd van vijandige verslaggeving en >hem gelast het land te verlaten.

De functionarissen van het ministerie van nationale oriëntatie (het ministerie van voorlichting) hebben de Amerikaanse ambassadeur in Kinsjasa laten weten dat de 55-jarige Goldsmith uitgewezen is vanwege zijn verslaggeving van gebeurtenissen, die verband houden met de inval in de provincie Sjaba vanuit Angola door opstandelingen.

De Zaïrese autoriteiten verwezen met name naar een bericht van Goldsmith afgelopen zondag, dat aanduidde dat er onder de Zaïriërs, die op een massabijeenkomst tot steun van president Moboetoe Sese Seko aanwezig waren, algemene apathie heerste.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.