+ Meer informatie

Maak een gezellig zitje in de schaduw van een boom

4 minuten leestijd

Op warme, zomerse dagen is het goed zitten in de lommerrijke schaduw van een boom. Schaduw kan ook verkregen worden met behulp van een pergola die men laat begroeien, bijvoorbeeld met een doorbloeiende, geurende klimroos. Zo'n pergola, gecombineerd met een zonneterras, biedt mogelijkheden voor zonen schaduwliefhebbers. Een plekje onder een boom kan een beetje worden "ingericht". Een vierkant of cirkel van mooie klinkertjes en een enkele pot met fleurige bloeiers, zoals de knolbegonia en bellenplant (Fuchsia) die allebei behoorlijk wat schaduw kunnen hebben. Natuurlijk komen de klinkertjes niet te dicht tegen de stam aan te liggen, ook moeten ze niet te veel aaneengesloten liggen, want de boomwortels moeten voldoende kunnen ademen. Ook neerslag moet naar de wortels kunnen zakken. Onder de verharding moet zo mogelijk een laagje zand aangebracht worden om het straten te vergemakkelijken. Ook liggen de klinkers vaster in zand. Let erop dat er niet te veel wortels beschadigd worden. Als dat het geval is kan men het zand achterwege laten. Het maken van een cirkel is eenvoudig: Bind om de stam een stuk touw met een flinke lus zodat het om de stam kan draaien. Bepaal hoe groot de cirkel moet worden en knoop daar een grote spijker of een stukje ijzerdraad aan het touw. Loop om de boom heen en "schraap" met de spijker een cirkel in het gras of in de grond.

Bankje
Heel aardig is het om onder een bolboompje zoals de bolesdoorn (Acer platanoides "Globosum") of bolacacia (Robinia pseudoacacia "Umvraculifera") een half rond of zeskantig bankje te timmeren. De bol zorgt voor schaduw en vanaf het bankje kan een aardige, bloeiende of boeiende hoek van de tuin bekeken worden. Een klein tafeltje maakt zo'n plekje compleet. Maak het vierkant als de verharding vierkant is en rond als de verharding uit een cirkel bestaat. Het tafeltje wordt gemaakt in twee gedeelten.ln het midden wordt een cirkel uitgespaard voor de stam. Maak het gat niet te klein: De boom groeit en kan fors bewegen bij storm! Beide delen worden met haken of iets dergelijks aan elkaar bevestigd. Om het tafelblad gelijk te houden heeft de ene helft een rand waar de andere helft op rust. Beide tafeldelen hebben twee poten.

Hydrangea of klimhortensia
De klimhortensia, die in het Latijn Hydrangea petiolaris heet, is een klimmer die vooral geschikt is voor donkere muren, bij voorbeeld op het noorden. Het heldere, groene blad, de mooi gekleurde bruine takken en de witte bloemschermen vormen een fraai geheel, ook op donkere plekjes. Vooral omdat er niet zoveel planten geschikt zijn voor noordmuren is de klimhortensia de moeite waard. In het begin moet de plant geleid worden. Later hecht de plant zich uit zichzelf. Zorg dat schilderwerk vrij blijft. Wat weinig tuinliefhebbers weten is dat de plant ook als bodembedekker gebruikt kan worden. Dat geldt overigens voor meer klimplanten, mits ze geen hangende bloemen hebben. Een blauwe regen als bodembedekker kan dus niet, maar wel een clematis of kamperfoelie. Beide laatsten doen het ook goed op schaduwrijke plekjes. Niet zo vreemd als men weet dat het van nature bosplanten zijn!

Afschot nodig bij terras
Op grotere oppervlakten verharding blijft gemakkelijk neerslag staan. Natuurlijk zakt er wat weg via de kieren tussen tegels en stenen, maar dat is onvoldoende bij langdurige regenval. Wanneer men het water kwijt wil, dan moet een terras of pad wat afschot hebben. Het komt een beetje schuin te liggen, waardoor het water sneller wegloopt. Eigenlijk kan men zelf bepalen waar het water naar toe moet. Misschien in de richting van een vasteplantenperk of goot. Houd een afschot van 1 tot 1,5 centimeter per meter aan. Meer mag natuurlijk ook, maar dat is niet nodig. Bovendien moet voorkomen worden dat het "schuinliggen" opvalt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.