+ Meer informatie

Wapenleveranties aan Riad veriiitten VS-gemoederen

) Harde confrontatie tussen Reagan en Congres lijkt onvermijdelijk

3 minuten leestijd

De delegatie staat onder leiding van Howard Baker, leider van de republikeinse meerderheid in de senaat. Deze verklaarde tegenover journalisten dat de afvaardiging tijdens haar verblijf van twee dagen in Israël tevens de mogelijlfheden voor voortzetting van het vredesproces voor het Midden-Oosten zal onderzoeken.

De delegatie heeft al een bezoek gebracht aan Saoedi-Arabiè' en zal ook nog naar Egypte gaan. Vandaag vinden besprekingen plaats met premier Menachem Begin en andere Israëlische leiders.

„Transactie van de eeuw'*

Het plan van de Amerikaanse regering zeer modem militair materieel aan Saoedi-Arabië te verkopen stuit in het Amerikaanse congres op zoveel verzet dat zich een conflict met de regering lijkt af te tekenen dat veel harder zal zijn dan het Witte Huis aanvankelijk had voorzien. De regering moet de volksvertegenwoordiging eind april op de hoogte stellen van haar voornemen aan Riad materieel voor verbetering van de gevechtscapaciteit van de F-15 te leveren, alsmede vijf Awacs (vliegende radar)-toèstellen, vliegtuigen voor het bijtanken in de lucht van het type K135 en Sidewinders-raketten. Het Congres zal daarna over een termijn van 30 dagen beschikken om de verkoop eventueel te blokkeren. Voor- en tegen.standers van de nieuwe ,,transactie van de eeuw", waarmee een bedrag van omgerekend ruim 12 miljard gulden gemoeid is, kruisen al hun degens in afwachting van een krachtproef die de eerste ernstige op het gebied van de buitenlandse politiek tussen president Ronald Reagan en het Congres zou kunnen worden.

Joodse lobby woedend

De minister van buitenlandse zaken, Alexander Haig, zei vorige Week tegen journalisten dat de taak die de regering wacht minder gemakkelijk zou zijn dan voorzien was. De machtige joodse lobby liet van haar kant weten dat zij fel zou vechten om de verkoop te voorkomen.

Sedert verscheidene dagen circuleren er aanhoudende geruchten in Washington volgens welke 53 van de 100 senatoren bereid zouden zijn te stemmen voor een verbod. Die geruchten werden versterkt door de verklaring van senator Ted Stevens, belast met handhaving van de discipline bij de republikeinse stem in de senaat, die zei dat er inderdaad problemen dreigden te ontstaan.

Van democratische zijde lijkt het verzet nog veel sterker. De invloedrijke senator Edward Kennedy veroordeelde de verkoop van ultramodem militair materieel aan Saoedi-Arabië scherp.,

Besluit aloud

Voor president Reagan en minister Haig is de verkoo|) van militaire uitrusting aan Riad „in het nationale belane" van de VS in zoverre deze Saoedi-Arabië in staat zal stellen bij te dragen tot de verdediging van de ,,levensbelangen" van het westen in het Midden-Oosten tegen de „Sovjet-dreiging".

De regering zal er tijdens het debat m het Congres op wijzen dat het besluit om de Saoedische bewapening te versterken al vorig jaar door president Jimmy Carter was genomen. „Een vriend die zijn belofte niet houdt, is erger dan een vijand", zei Haig onlangs met nadruk. Van Amerikaanse diplomatieke zijde voegde men eraan toe dat de regering-Reagan niet van de voorgenomen verkoop zou kunnen afzien zonder het risico te lopen SaoediArabië, de belangrijkste buitenlandse olieleverancier van de VS, ernstig voor het hoofd te stoten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.