+ Meer informatie

Schilderij

1 minuut leestijd

Hierbij een kleurenfoto van een schilderij dat gesigneerd is met I. v. Riemsdijk. Wie was dat?

Antwoord — Izak van Riemsdijk (1898-1974) was een ambachtelijk schilder d.w.z. hij vervaardigde vele honderden schilderijtjes voor de kunsthandel, zonder zich veel te bekommeren om de kunstwaarde". U ziet dat meteen als u goed kijkt. Het doek vertoont ernstige compositorische fouten. De beukebonjen staan romantisch gerangschikt langs een meertje en een oplopende weg, maar juist in zo'n situatie groeien geen beuken en er is geen meer. Heel „toevallig" poseren ook nog enkele edelherten op het doek. Llit artistiek oogpunt is zoiets voll^omen waardeloos. Dat wil helemaal niet zeggen dat u en ik geen plezier kunijen beleven aan de afbeelding, maar met kunst heeft dit alles niets te maken. Want men kan ook wel figuratief schilderen zonder al die onnatuurlijke poespas. Van Riemsdijk was sterk in het verzinnen van onmogelijke situaties: dorpskerkjes midden in hel veen aan de rand van een plas, romantische behuizingen in het riet enz. enz. Jammer; met dezelfde moeite had hij dingen kunnen maken die wèl kloppen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.