+ Meer informatie

Kristallnacht in Berlijn herdacht

2 minuten leestijd

BERLIJN (AP) - Enkele honderden mensen hebben zaterdag in Berlijn de Kristallnacht herdacht, het begin van de Jodenvervolging in Duitsland.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in heel Duitsland op initiatief van de nazi's ongeveer 1000 synagogen vernield en in brand gestoken en werden de ruiten van zo'n 4000 Joodse winkels ingegooid, waarna de zaken werden geplunderd. In de dagen na de Kristallnacht werden enkele honderden Joden vermoord en pleegde een groot aantal zelfmoord. Datzelfde jaar werden de eerste 30.000 Joodse mannen door de nazi's in concentratiekampen opgesloten.

Bij de herdenking in Berlijn, die plaatsvond in een Joods gemeenschapscentrum dat is gebouwd op de plek waar in 1938 een synagoge afbrandde, waren onder anderen minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer en de Israëlische ambassadeur, Shimon Stein, aanwezig.

De herdenking volgt op een verkiezingscampagne waarin de inmiddels afgetreden vice-voorzitter van de liberale FDP Jörgen Möllemann herhaaldelijk in opspraak raakte wegens anti-Israëlische uitspraken en een polemiek met de leider van de Joodse gemeenschap in Duitsland, Alexander Brenner.

"De afgelopen campagne heeft een vieze smaak in de mond van de Joodse gemeenschap in Duitsland achtergelaten. Ik ben blij dat hij er niet in is geslaagd om stemmen te trekken met zijn op anti-Israëlisch sentiment gebaseerde uitspraken", aldus Brenner zaterdag.

De FDP behaalde een zeer slecht verkiezingsresultaat en Möllemann heeft al zijn functies binnen de partij neer moeten leggen.

Op de herdenkingsdag van de Kristallnacht werd in Wenen in de belangrijkste synagoge in Oostenrijk een monument onthuld ter nagedachtenis aan de ongeveer 65.000 Oostenrijkse Joden die door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. De namen van 62.400 slachtoffers zijn als eerbetoon op het plafond van de synagoge bijgeschreven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.