+ Meer informatie

„Bedrijven moeten meer letten op verpakkingen"

Alders positief over lichtere melkfles

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Meer bedrijven zouden zich moeten verplichten het convenant verpakkingen na te leven. Dat heeft minister Alders gisteren gezegd in Den Haag tijdens de presentatie van het jaarverslag van de Commissie Verpakkingen. Volgens de minister moet het niet zo zijn dat het ene bedrijf toe blijft kijken terwijl het andere creatief bezig is. Overigens liet Alders zich positief uit over de tot nu toe bereikte resultaten. Met name het op de markt brengen van een lichtere melkfles noemde hij een succes.

In het convenant, dat in juni 1991 door Alders en de Stichting Verpakking en Milieu (SVM) is getekend, is afgesproken de hoeveelheid verpakkingen in de toekomst te verminderen. Bij de SVM zijn 165 bedrijven aangesloten die verpakking produceren en verkopen. In totaal hebben 200 bedrijven het convenant ondertekend. Overeengekomen is dat zij aan het eind van deze eeuw 10 procent minder verpakkingen in omloop brengen dan in 1986. Daarnaast mag in het jaar 2000 geen verpakkingsafval meer op de stortplaatsen terecht komen. Bovendien moet minstens 60 procent van het afval geschikt zijn voor hergebruik.

De Commissie Verpakkingen was over het algemeen tevreden over de tot nu toe bereikte resultaten. Wel had de voorzitter van de commissie, M. Epema-Brugman, een belangrijke kanttekening bij het tot dusver achterwege blijven van milieu-analyses. Uit een dergelijke analyse moet blijken of de overgang naar eenmalige verpakkingen minder schadelijk is voor het milieu dan meermalige verpakkingen.

Moeilijk

Volgens de commissie is het moeilijk nu al resultaten te zien. Naast het feit dat de commissie pas elf maanden aan het werk is, komt dat doordat pas sinds kort een systeem bestaat waarmee inzicht kan worden verkregen in de verpakkingsstromen (600.000 ton per jaar). Bovendien kan slechts bij bedrijven die bij de SVM, aangesloten zijn, worden nagegaan of het convenant wordt nageleefd.

Het afgelopen jaar is een aantal concrete projecten van start gegaan. In supermarkten worden plastic tassen niet langer gratis weggegeven. De melkfles is lichter geworden, evenals glazen potten voor groenten, fruit en soepen. De blikjes zijn dunner geworden. Daarnaast is een statiegeldregeling ingevoerd voor kunsttofflessen met water en frisdranken. Ook wordt waspoeder in geconcentreerde hoeveelheid verkocht, waardoor de verpakking kleiner is.

De Commissie Verpakkingen toetst de naleving van het convenant door het ministerie van VROM en het bedrijfsleven. Bedrijven nemen vrijwillig deel. De Commissie Verpakkingen wordt gevormd door vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en het ministerie van VROM.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.