Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

In de keuken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

In de keuken

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Zoet(s)makende stoff en

Niet alleen suiker wordt gebruikt om gerechten of producten te zoeten. Er zijn verschillende alternatieven.

Suiker
Suiker is de naam voor kristalsuiker en wordt verkregen door suikerbietenpulp of het sap van rietsuikerstengels te raffi neren. Rietsuiker die in Nederland geconsumeerd wordt, is meestal minder geraffi neerd en daarom bruin van kleur. Kristalsuiker levert 4 kilocalorieën per gram.

Stropen en honing
Ook stropen en honing zijn bekende zoetmiddelen. Stropen bestaan voornamelijk uit glucose en worden gemaakt van bijvoorbeeld maïszetmeel, tarwezetmeel of aardappelzetmeel. Honing bevat van nature sacharose, fructose en glucose. Stroop en honing leveren ongeveer 3 kilocalorieën per gram.

Zoetstoffen
In veel producten is suiker vervangen door zoetstoffen. Er zijn zoetstoffen die géén energie (calorieën) leveren en zoetstoffen die dat wel doen. Zoetstoffen verschillen ook in zoetkracht en eigenschappen. Zo zijn sommige zoetstoffen niet bestand tegen hoge temperaturen en dus niet geschikt om mee te koken en te bakken. Het gebruik van zoetstoffen mag geen gevaar opleveren voor de gezondheid daarom is er een aanvaardbare dagelijkse inname vastgesteld. Wanneer het gehalte zoetstof in een product bekend is, kan hieruit worden afgeleid welke hoeveelheid van het product zonder problemen elke dag kan worden gebruikt. Alleen jonge kinderen bereiken deze ADI snel als het gaat om de zoetstoffen cyclamaat en polyolen (zoals sorbitol). Zoetstoffen veroorzaken, in tegenstelling tot suiker, over het algemeen geen tandbederf.

‘Light’ met cyclamaat
Geef kinderen van een tot vier jaar per dag maximaal twee glazen light frisdrank, yoghurtdrank of andere light-producten met cyclamaat per dag. Bij kinderen tussen vier en acht jaar zorgt ‘light’, gezoet met cyclamaat, bij ongeveer drie glazen per dag voor een overschrijding van de ADI. Voor volwassenen geldt een maximum van ongeveer zeven glazen per dag. De gevolgen van regelmatige overschrijding zijn onbekend.

Suikervrije drop met polyolen
Overschrijding van de ADI van suikervrije drop gezoet met zoetstoffen kan maag-darmklachten (meestal diarree) veroorzaken, door polyolen. Suikervrije drop gezoet met zoetstoffen bevat 70 gram polyolen per 100 gram drop. Maag-darmklachten kunnen ontstaan bij consumptie van 10-20 gram polyolen per dag. Kinderen kunnen bij een kwart rolletje per dag al klachten krijgen. Volwassenen bereiken de limiet na het eten van een half tot een heel rolletje suikervrije drop per dag.

Havermoutkoekjes met noten en rozijnen

Speciaal voor de lezers bakte Monique deze heerlijke havermoutkoekjes. Lekker bij koffie, thee of warme chocolademelk.

Ingrediënten
200 gram zachte boter
200 tot 250 gram bruine suiker
100 gram vloeibare honing of kristalsuiker
2 eieren
2 eetlepels volle melk
2 theelepels vanille-essence
200 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
150 gram havermoutvlokken
325 gram rozijnen
150 gram gehakte noten
eventueel 0,5 theelepel zout

Bereiding
Oven verhitten tot 190 graden.
Boter en suiker tot room slaan.
Eieren, melk en vanille-essence toevoegen en mixen.
Bloem, bakpoeder en (eventueel) zout toevoegen en goed mixen.
Havermoutvlokken, rozijnen en noten met een spatel goed door het deeg mengen.
Hoopjes van 1 eetlepel deeg op bakblik met bakpapier leggen.
Bakken: 9 tot 10 minuten voor zachte koekjes en 12 tot 13 minuten voor krokante koekjes.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 oktober 2008

Terdege | 147 Pagina's

In de keuken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 oktober 2008

Terdege | 147 Pagina's