+ Meer informatie

Centrales kunnen nog besparen

1 minuut leestijd

ARNHEM — De elektriciteitscentrales in ons land kunnen jaarlijks circa één procent op hun brandstofkosten besparen door een nog betere coördinatie.

Dat blijkt uit een voorstel dat volgende week wordt behandeld in de raad van commissarissen van de Samenwerkende elektriciteits produktiebedrijven (SEP).

Eén procent brandstofbesparing komt overeen met een jaarlijks financieel voordeel van 44 miljoen gulden. De consument betaalt dan bijna 0,1 cent per kilowattuur minder.

De SEP is indertijd opgericht om elektriciteit op te wekken tegen zo laag mogelijke kosten. De centrales wisselen in SEP-verband onderling en met het buitenland elektrische energie uit.

Met dit systeem wordt volgens de SEP-directie echter niet het optimale resultaat bereikt. Dat is alleen mogelijk „door de meest gewenste inzet van centrales niet per bedrijf of per groep bedrijven (zoals in Zuid-Nederland) dagelijks te bezien, maar meteen voor het hele landelijke produktiepark".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.