+ Meer informatie

Wiegel: Terlouw speelt paniekvoetbal

,,D'66 blijft bijwagen rode locomotief"

3 minuten leestijd

LISSE — VVD-lijsttrekker Wiegel heeft maandagvond zijn rivaal Terlouw (D'66) uitgedaagd „de daad bij het woord te voegen". Hij verweet Terlouw wel met kritiek op de PvdA te komen, maar daaruit niet de „logische consequenties" te treken. Wiegel zei dit naar aanleiding van de opmerking van Terlouw, dat de PvdA "een catastrofaal" beleid voert. Volgens de liberale voorman is er bij de democraat sprake van „paniekoetbal".

„De politiek van je bondgenoot en beste politieke vriend noodlottig noemen kan niet", zo hield Wiegel Terlouw voor, tenzij D'66 uit de forse woorden van haar lijsttrekker de gevolgen trekt. Anders is het niet meer dan een doorzichtige poging de schijn van onafhankelijkheid op te houden, het aantrekken van een te grote broek". Volgens Wiegel blijft Terlouw „in de bijwagen van de rode locomotief". Wiegel trok in zijn speech de vergelijking nog even door: „Hij doet een raampje van zijn coupé open, roept dat de machinist op totaal verkeerd spoor zit, maar trekt niet aan de noodrem en stapt niet uit".

Overigens werd Wiegel het spreken op deze avond nogal moeilijk gemaakt daar de plaatselijke jeugd het nodig achtte flink te keer te gaan. Vanuit de zaal werd hem ondermeer „Viezerik" toegeroepen waarop de VVD-lijstaanvoerder repliceerde: „Aangenaam, mijn naam is Wiegel". Er werd met rotjes gegooid waarna de politie twee mensen arresteerde en hen meenam naar het bureau. Daarop togen ongeveer 50 jongelui naar het bureau, waar weer twee mensen werden aangehouden, ditmaal wegens verzet en belediging.

Schoolstrijd

Volgens CDA-kamerlid Van Leijenhorst zetten VVD, PvdA en D'66 de schoolstrijd nog steeds voort. „In de afgelopen periode heeft D'66 wel het meest storm gelopen tegen de huidige vrijheid: van onderwijs. Degenen die de partij van Jan Terlouw als een redelijk alternatief beschouwen zijn hier gewaarschuwd", aldus Van Leijenhorst tijdens een spreekbeurt in Hoevelaken. „Geen partij kan de vrijheid van onderwijs beter verdedigen dan het CDA".

CDA-lijsttrekker premier Van Agt noemde het tijdens een bijeenkomst in Groningen van groot belang voor Frankrijk en Europa dat de .redelijke socialist Mitterrand een heel wat realistischer defensiebeleid voorstaat dan de PvdA bij ons. „Niet voor niets had Moskou liever Giscard. De Nederlandse socialisten kunnen daar wat van leren", aldus de premier.

Volgens CPN-lijsttrekker Bakker, die gisteravond in Hoofddorp sprak, is in Nederland, evenals in Frankrijk, een progressieve regering mogelijk. Hij meent dat het besef van deze mogelijkheid in steeds bredere kringen doordringt, ook „zij het schoorvoetend" binnen D'66.

RPF-lijsttrekker Meindert Leerling heeft tijdens een spreekbeurt in Hilversum sommige media het verwijt gemaakt onzorgvuldige informatie te verstrekken over gehouden verkiezingsenquêtes. Volgens sommige kranten zou geen enkele van de partijen die niet in de Kamer zijn vertegenwoordigd een kans maken op een zetel, hoewel bij die enquêtes de onderzoekers geen kans hebben gegeven een keus te doen op één van de nieuwe partijen. Voorts zei Leerling dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de voorspellingen altijd zo onnauwkeurig zijn, dat uit geen enkele enquête kan worden afgeleid hoe de zetelverdeling op één of twee nauwkeurig wordt. Nog afgezien van het verdelen van de reststemmen. De RPF zelf is vol goede moed en daarom merkte Leerling op dat de verkiezingsuitslag op 26 mei wellicht velen zal verbazen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.