+ Meer informatie

Mobiele eenheid niet; alleen voor onlusten

Suggestie op congres Politiebond

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — De mobiele eenheid van de politie zou behalve ^j de bestrijding van rellen ook meer moeten optreden in andere na tuaties. Te denken valt aan zoek- en reddingsacties.

Deze suggestie deed de directeur-generaal van het ministerie van Justitie, mr. J. H. Grosheide, woensdag op het congres van de Nederlandse Politiebond in Rotterdam. Mr. Grosheide, die als gastspreker de ministers van Justitie en van Binnenlandse zaken vertegenwoordigde, gaf hiermee te kennen dat ook de bewindslieden weer meer aandacht willen schenken aan de „oerfuncties" van de mobiele eenheid, die is opgezet om in alle noodgevallen dienst te kunnen doen.

„Het verzet bij de acties lijkt harder te worden. Doordat meer en meer in dat soort gevallen een beroep moet worden gedaan op de ME, ontstaat soms ,het misverstand dat ook Nederland oproerpolitie heeft", zo zei mr. Grosheide, die meende dat de politietaak zo ruim mogelijk moet blijven.

Uiterste middel

Tijdens de openingszitting van het congres ging de voorzitter van de FNV, de heer W. Kok, ook uitgebreid in op het toenemende geweld. Kok vond dat geweld slechts in het alleruiterste geval mag worden gebruikt, wanneer alle andere middelen zonder resultaat zijn beproefd. „Onnodig bot geweld frustreert ieder reëel overleg, ook in de toekomst", aldus de FNV-voorzitter. Hij wees de actievoerders eveneens op hun verantwoordelijkheid. „Door zich af te zonderen van de maatschappij en vanuit de loopgraaf als het ware tot een harde confrontatie uit te dagen, kunnen zij conflictsituaties onnodig verscherpen."

Acties

De openingszitting van het driedaags congres van de Nederlandse Politiebond werd bezocht door bijna 500 afgevaardigden uit het hele land. De NPB beeft in totaal ruim 17.000 leden. De „concurrent" van de NPB, de ACP, beeft sinds de fusie tussen de protestantse en de rooms-katholieke afdelingen ongeveer 20.000 leden.

Tijdens het congres werd een resolutie aangenomen, waarin staat dat alle werknemers (en dus ook politie-ambtenaren) het recht toekomt om collectieve acties te voeren. De Nederlandse politiebond zal desnoods acties gaan voeren om dit recht ook te krijgen. De resolutie zal ter kennis worden gebracht van de beide politie-ministers De Ruiter (Justitie) en Wiegel (Binnenlandse zaken).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.