+ Meer informatie

Thatcher verdedigt Pakistaans recht

1 minuut leestijd

NIEUW DELHI — Premier Margaret Thatcher heeft vrijdag het recht van Pakistan verdedigd om zich te bewapenen met het oog op, wat zij noemde, de Sovjet-bezetting van Afghanistan.

Op een persconferentie in Nieuw Delhi waar zij twee dagen van gedachten had gewisseld met premier Indira Gandhi, zei de Britse regeringsleidster dat India zelf zijn bewapening enorm heeft opgevoerd en dat men niet enerzijds het recht van zelfverdediging voor zichzelf kan opeisen en aan de andere kant dit recht aan anderen ontzeggen. Overigens zegde zij toe dat zij de bezorgdheid van India over de Amerikaanse plannen voor wapenleveranties aan Pakistan aan president Reagan zou overbrengen.

Mevrouw Thatcher die vrijdag naar Bombay reisde en vandaar zondag naar het gebied van de Perzische Golf gaat, zei dat Engeland, als de Verenigde Staten een „snelle interventiemacht" vormen, daar een „kleine bijdrage" toe wil leveren. Volgens haar is niet gezegd dat deze macht in het gebied van de Perzische Golf zal worden gelegerd. Van een stationering zou pas sprake zijn als landen daarom vragen.

De Britse premier verklaarde dat haar overleg met mevrouw Gandhi gekenmerkt was door wederzijdse achting en veel begrip. Uit wat zij op haar persconferentie opmerkte bleek echter dat er nogal wat meningsverschillen zijn. Zo heeft de Indiase premier ernstige bezwaren geuit tegen de westelijke defensiestrategie in de Indische Oceaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.