+ Meer informatie

Wegenbelasting benzineauto's niet omhoog

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) Het ziet er naar uit dat het niet nodig is dat op 1 juli de motorrijtuigenbelasting voor benzineauto's omhoog gaat. Het kabinet ziet zo veel ruimte voor verhoging van de benzineaccijns, dat het optrekken van de wegenbelasting niet meer nodig is.

Dat zei premier Lubbers gisteren na afloop van de ministerraad. De grotere ruimte die er is voor het verhogen van de benzineaccijns heeft te maken met de plannen van Duitsland om de benzineaccijns per 1 juli flink te verhogen. Die plannen zijn de afgelopen weken een stuk reëler geworden, aldus Lubbers. Dat geeft Nederland ook ruimte om de benzineaccijns flink te verhogen, omdat er in die situatie minder schade ontstaat door het massaal over-de-grens-tanken.

Met deze opstelling komt het kabinet tegemoet aan de PvdA, die bepleit heeft dat juist de variabele kosten van het autogebruik, de kosten die optreden bij het gebruik van de auto, verhoogd moeten worden. Het kabinet stelde in de tussenbalans voor de benzineaccijns op 1 juli met tien cent te verhogen. Dat bedrag kan nu door de ontwikkelingen in Duitsland een stuk hoger worden.

Het kabinet heeft zich gisteren ook gebogen over de vraag of het mogelijk is accijns op lpg te gaan heffen. Het kabinet heeft daarbij ingestemd met de opvatting van staatssecretaris Van Amelsvoort van financiën dat er grote controleproblemen zijn verbonden aan het invoeren van accijns op lpg bij gebruik als motorbrandstof. Het kabinet ziet daarom af van het heffen van accijns op lpg. De toeslag op de motorrijtuigenbelasting voor lpg-auto's blijft dan ook bestaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.