+ Meer informatie

Rellen bij Gorbatsjovs bezoek aan Z-Korea

Demonstranten bang voor reactie Noord-Korea

3 minuten leestijd

CHEJU (AP) - In Seoel zijn gisteren omvangrijke rellen ontstaan tegen het bezoek van Sowjetleider Michail Gorbatsjov aan ZuidKorea. De rellen werden veroorzaakt door studenten en andere jongeren die menen dat het bezoek kwaad bloed zal zetten bij NoordKorea en de kansen zal verminderen op de door hen gewenste hereniging van de in 1953 na de Korea-oorlog officieel gescheiden staten.

Toen de rellen ontstonden, was Gorbatsjov nog niet gearriveerd op het zuidelijke eiland Cheju voor de geplande ontmoeting met zijn Zuidkoreaanse collega Roh Tae-woo, omdat zijn bezoek aan Japan uitliep.

Laat in de avond arriveerde Gorbatsjovs vliegtuig op Cheju. Minister van buitenlandse zaken Lee Sang-ock was het eerste regeringslid dat hem welkom heette.

Bij de rellen in Seoel vielen tientallen gewonden en hield de oproerpolitie ruim 100 activisten aan. Gorbatsjovs bezoek is omgeven met zware veiligheidsmaatregelen. Op het vliegveld waar hij landde was een enorme politiemacht op de been. Het hotel op Cheju waar beide leiders elkaar spreken, wordt eveneens zwaar bewaakt.

Kritisch

Het verzoek om de ontmoeting te arrangeren op het zuidelijke eilandje was afkomstig van de Sowjetleider. Hij was ervan doordrongen dat het bezoek bij Noord-Korea niet in goede aarde zou vallen en wilde daarom afzien van een gesprek in het slecht? 50 km van de grens met het noordei gelegen Seoel met zijn militante studentenorganisaties.

Hoewel de Sowjet-Unie de enige grootmacht is die relaties onderhoudt met beide Korea's hebben Gorbatsjov en zijn voorgangers de grote Noordkoreaanse roerganger Kim II Sung tot dusver alleen in Moskou willen ontvangen en nooit met een tegenbezoek vereerd. In Noord-Korea staat men dan ook zeer kritisch tegenover het bezoek. Het Noordkoreaanse staatspersbureau maakte uitgebreid melding van de protesten in Zuid-Korea tegen het bezoek.

Verlaat

Gorbatsjov verklaarde in Japan dat hij van plan is om ook naar NoordKorea te gaan. Maar over een datum liet hij zich niet uit. Na afloop van het bezoek aan Zuid-Korea zal wel een van Gorbatsjovs medewerkers naar Pyongyang gaan om de Noordkoreaanse regeringstop verslag uit te brengen.

Het was de bedoeling dat Gorbatsjov maar een dag in Zuid-Korea zou blijven. Maar door zijn verlate komst zou hij daar nu ook de nacht doorbrengen. Zuidkoreaanse regeringsfunctionarissen zeiden uit die beslissing op te maken dat de Sowjetleider niet louter een ceremonieel bezoekje wil afleggen, maar een wezenlijke bijdrage wil leveren aan het oplossen van de nog altijd grote spanningen op het Koreaanse schiereiland. Hij is daar volgens Seoel ook de aangewezen persoon voor, gegeven de redelijke goede betrekkingen die Moskou ook nog altijd met het noorden onderhoudt.

„De Koude Oorlog is duidelijk op weg geschiedenis te worden", zei Roh aan de vooravond van de komst van zijn gast. „Ik hoop dat de top ertoe kan bijdragen dat een nieuwe reuzensprong voorwaarts wordt gemaakt voor de internationale gemeenschap en de nieuwe wereldorde".

Vaag

Het vierdaagse bezoek dat Gorbatsjov eerder aan Japan bracht, heeft weinig concreets opgeleverd. In een vage slotverklaring zei de Sowjetleider dat een oplossing van het territoriale geschil rond de Koerillen-eilanden, dat tot nu toe een verbetering van de Sowjet-Japanse betrekkingen 'in de weg heeft gestaan, naar de toekomst is verschoven. In de Japanse pers werd het bezoek onbevredigend en teleurstellend genoemd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.