+ Meer informatie

Wat zegt de Bijbel erover?

2 minuten leestijd

Het idee "hoe hardfer je werkt, hoe meer je verdient" ligt in Nederland goed in de markt. In de economie heet dit "het contributief beginsel". Wie veel bijdraagt (contribueert), krijgt veel beloning. Het is een aanname, een uitgangspunt. Geen natuurwet, noch een Goddelijke wet. Toch wordt dit beginsel veelal ook vanuit de Bijbel verdedigd. De arbeider is zijn loon immers waard? Het is goed om ook eens een andere kant te bekijken. Krijgt wie langer en harder werkt ook van God meer loon (Matthéüs. 20:1 ev)? En hoe komt iemand aan zijn eten die niet kan werken (2 Thessalonicenzen 3:10)? En geeft God de vissers naar het geleverde zweet (Lukas 5:1 ev)?

Het ligt helaas niet zo eenvoudig. Wat is er goed aan, om iemand extra te betalen voor iets waarvoor hij niets heeft gedaan (bij voorbeeld goed kunnen leren)? Waarom zou iemand extra moeten verdienen als hij dingen doet omdat hij ze leuk vindt (bij voorbeeld directeur worden) ? Wat is er redelijk aan dat mensen waanzinnig veel verdienen als ze een klein geel of wit balletje over een net kunnen slaan?

Acceptabel?

De "markt" levert niet altijd redelijke resultaten. Soms moeten we met elkaar tot de conclusie komen dat uitkomsten van wat 'vanzelf' gebeurt, niet redelijk zijn, niet ethisch juist zijn. Misschien moet je net als de landman mensen vol betalen, ook als ze geen Door drs. J. C. van Wettum Hoe harder je werkt, hoe meer je verdient. Of niet? volledige prestaties hebben geleverd. Misschien moet je net als God aan die vissers de overvloedige vangst schonk, ook aan anderen schenken. Misschien wel zonder een aanwijsbare prestatie.

De "markt" wordt bovendien soms gemanipuleerd. Medische specialisten kunnen veel blijven verdienen, onder andere doordat ze zelf het aanbod van nieuwe specialisten beperken en zo zichzelf schaars houden.

Doe er wat aan

Het is niet voldoende te constateren dat de markt een bepaalde verdehng oplevert. De vraag die erbij komt, is: vinden we het acceptabel? Zo nee, doe er wat aan! Archieffoto RD

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.