+ Meer informatie

De kwestie Irak

3 minuten leestijd

WASHINGTON (DPA) - De slepende kwestie rond de hervatting van de in 1998 afgebroken wapeninspecties in Irak, kreeg na de aanslagen in de Verenigde Staten een nieuwe dimensie. De opmerkingen van president Bush dat Irak behoort tot de "as van het kwaad" zette de zaak verder op scherp. Een overzicht.

29 januari: De Amerikaanse president Bush spreekt van een "as van het kwaad", die zou bestaan uit Irak, Iran en Noord-Korea.

6 april: Tijdens een onderhoud met de Britse premier Blair zegt Bush dat hij het regime van Saddam Hussein in Irak weg wil hebben. "Ons doel is om Saddam Hussein te verwijderen. De wereld is beter af zonder hem."

3 mei: Vertegenwoordigers van het VN-wapeninspectieteam Unmovic spreken met Iraakse functionarissen. Het gaat in de eerste gesprekken "op technisch niveau" over de hervatting van de inspecties.

5 juli: De onderhandelingen tussen de VN en Irak eindigen zonder enige overeenkomst. Bagdad wil pas verder praten, als het garanties krijgt dat de sancties tegen het land worden opgeheven.

1 augustus: Irak nodigt de wapeninspecteurs uit voor nieuwe gesprekken, die in Bagdad zouden kunnen plaatsvinden. De internationale gemeenschap reageert koel op het aanbod, dat toch gebonden lijkt te zijn aan de kwestie van de sancties.

26 augustus: De Amerikaanse vice-president Cheney zegt dat Saddam weg moet, onafhankelijk van de komst van wapeninspecteurs naar Irak. Volgens hem is een "preventieve aanval" op Irak noodzakelijk.

12 september: Bush zegt in de Algemene Vergadering van de VN dat Irak onmiddellijk alle VN-resolutie moet uitvoeren, anders wordt een Amerikaanse aanval onvermijdelijk. Bush zegt zijn medewerking aan de VN toe, als de organisatie snel optreedt tegen Irak en een nieuwe resolutie aanneemt.

1 oktober: De VN en Irak bereiken een akkoord over logistieke zaken omtrent de terugkeer van wapeninspecteurs, maar de kwestie rond de toegang tot de paleizen van Saddam blijft onbeslist.

11 oktober: Het Amerikaanse Congres geeft Bush toestemming geweld tegen Irak te gebruiken als alle diplomatieke middelen zijn uitgeput.

21 oktober: De VS dienen een ontwerpresolutie over Irak in bij de VN-Veiligheidsraad. In de loop van de weken die volgen, wordt de tekst meerdere malen aangepast om tegenstanders als Frankrijk en Rusland tegemoet te treden.

7 november: Frankrijk en de VS bereiken akkoord over de resolutie.

8 november: De Russische president Poetin zegt dat de tekst van de resolutie "bevredigend" is. De Veiligheidsraad neemt de Irak-resolutie unaniem aan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.