+ Meer informatie

„Afrika wacht enorme crisis"

1 minuut leestijd

NEW YORK (DPA/RTR) - Afrika wacht een crisis van „enorme omvang". Welvarende landen moeten de stijgende schuldenlast van het continent grotendeels kwijtschelden en meer hulp bieden.

Dat heeft Javier Pérez de Cuéllar, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gisteren verklaard in New York bij de presentatie van een nieuw VN-hulpprogramma voor Afrika.

Vijf jaar geleden, in 1986, beloofden de leden van de VN de geruïneerde economieën van het continent via vereende krachten te doen opleven. Een en ander werd vastgelegd in een vijfjarenplan. Afrika kampt nu met een totale schuldenlast van 270 miljard dollar. Pérez de Cuéllar concludeert daaruit dat er van de doelstellingen van het vijfjarenplan niet veel is terechtgekomen. Volgens de secretaris-generaal schiet de internationale hulp danig tekort. Ook de lage grondstoffenprijzen staan een opbloei van de Afrikaanse economiën in de weg.

„Eind 1990 is het overduidelijk geworden dat de crisis in Afrika inderdaad is verergerd", aldus Pérez de Cuéllar. „De doorsnee-Afrikaan wordt steeds armer. Zijn toch al belabberde levenstandaard daalt zienderogen verder". In het nieuwe rapport presenteren de VN een aantal drastische hulpmaatregelen. De organisatie stelt voor dat rijke landen de officiële schulden kwijtschelden, net zo als zij dat deden bij Egypte en Polen, en de hulpverlening intensiveren. Het plan stuurt verder aan op drastische verhoging van de ontwikkelingshulp en de vermindering van handelsbeperkingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.