+ Meer informatie

Intimidatie blijkt te werken

3 minuten leestijd

Een kleine selectie uit wat recente gesprekken. Een dokter vertelde dat hy de laatste tijd in toenemende mate geconfronteerd wordt met gevallen van intimidatie. Als hij bij voorbeeld bepaalde "middelen" niet wil verstrekken aan mensen die dat, medisch gezien, niet nodig hebben. Of omdat hij een patiënt weer arbeidsgeschikt wil verklaren die daar een andere mening over heeft. We zitten in Nederland met honderdduizenden werklozen. „Maar ik weet niet waar ik personeel vandaan moet haleri', klaagde een supermarktondememerzijn nood Hij is niet de enige. In het midden- en kleinbedrijf ontstaan in de loop van 1991 honderdduizend nieuwe banen. Slechts ongeveer een derde zal daadwerkelijk bezet worden. Er zijn geen mensen voor te vinden. Noch jongeren, noch ouderen, geen Nederlanders en geen buitenlanders. Tientallen miljoenenguldens die beschikbaarzijn voor her- en bijscholing blijven ongebruikt.
Onbegrijpelijk ? Het verhaal van een potplantenkweker schept enige duidelijkheid „ Wij hebben forse pieken in het werk, waarvoor wij een loonbedrijf inschakelen. Nu draag ik aan dat bedrijf ook de belasting en premies af, dus verder zou ik kunnen doen of mijn neus bloedt. Maar ik merkte dat er in de groep mensen die bij mij werkte regelmatig illegalen, ww 'ers, en wao 'ers zaten. Daar had ik het toch moeilijk mee. L.f. Ruijgrok Dat liet ik weten aan het loonbedrijf. Maar de situatie veranderde niet. Ten slotte gaf ik een laatste waarschuwing. Toen dat ook niets uithaalde besloot ik over te stappen naar zen ander bedrijf. Als flinke klant werden wij met open armen ontvangen. De afspraak werd gemaakt dat op een bepaalde maandagmorgen een groep mensen aanwezig zou zijn voor het veilingklaar maken van een grote partij planten. De zaterdag ervoor kreeg ik een telefoontje dat de mensen niet aanwezig zouden zijn. Ze werden bedreigd door collega's van de groep die voorheen het werk deed"
Kon de tuinder dan toch maar niet beter vast personeel in dienst nemen ? Hij keek een beetje meewarig bij het horen van zo 'n hint. „ Waar moet ik die vandaan halen ? Pas kwam er nog een werkloze langs die door het Arbeidsbureau was gestuurd Ik kon beter laten weten dat ik hem niet kon gebruiken, zo deelde hij mij mee. Anders zag mijn toekomst er niet zo rooskleurig uit."
Dergelijke verhalen verbazen mij nog steeds en ik word er ook een beetje droevig van. Immers, juist de echte slachtoffers van ziekte, ongeval en werkloosheid hebben het meeste te lijden van het optreden van misdadige elementen. Inderdaad de goeden lijden onder de kwaden, omdat mensen elkaar zo gemakkelijk over één kam scheren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.