+ Meer informatie

Onder ons

3 minuten leestijd

Dialect
In Nederland worden verschillende dialecten gesproken. Onder de Terdegelezers zijn heel veel dialectsprekers, Zeeuwen en Friezen (die spreken zelfs een eigen taal), Twentenaren en Veluwenaren, Urkers en Staphorsters, en ongetwijfeld kan deze rij nog een heel eindje uitgebreid worden. Dialecten hebben soms kernachtige, originele uitspraken die in het Nederlands niet letterlijk zo voorkomen. Je moet gaan omschrijven wil je de juiste betekenis weergeven. Wie kent uit zijn eigen dialect zo'n uitspraak? Het moet dus geen min of meer vertaald Nederlands spreekwoord zijn. Stuur uw dialectzin naar Onder Ons, natuurlijk vergezeld van de betekenis. Zo leren we eikaars spraak beter verstaan! Het adres vindt u bovenaan deze pagina.

Na de vakantie
De vakantie is voorbij, alles is weer verleden. We zagen dorpen, bossen, 'n enkel stukje strand; we spraken met die en gene over toen en heden; die we in jaren niet zagen gaven we een hand. Later zijn we teruggekeerd, 't is verleden. Alles is weer gewoon, precies als altijd: de telefoon... de post... in Israël wordt gestreden... een vergaderingetje... een zieke... en... 'k heb geen tijd! En ergens in de vensterbank 't Boek der boeken, met daarin 't reisprogram naar 't heilig land. O God, leer ons toch naarstig zoeken naar die weg - vat Gij ons bij de hand!
J.W. Stout

Niet alléén de huishouding
„Ik ben 27 jaar, getrouwd en heb twee kinderen, 4 en bijna 2 jaar. Ze vergen veel aandacht en maken er overal een rommeltje van. Zelf houd ik van schoon, fris en netjes, maar de kinderen hebben ruimte nodig en maken nu eenmaal vies en ik laat het ook wel allemaal wat gaan. Toch vind ik het moeilijk om me er steeds weer toe te zetten. Elke keer diezelfde was, afwas, zuigen, koken, schoonmaken. Nee, ik probeer alles zo snel mogelijk klaar te hebben, zodat ik tijd overhoud om 'echt' wat te doen, of iets leuks met de kinderen. Het liefst ga ik eropuit, naar dierenpark, tuincentrum, iets dergelijks. Vorig jaar oktober heb ik een opleiding tot kleurenconsulente gedaan (bepalen of iemand winter-, zomer-, lente- of herfstpalet heeft in kleding en dergelijke) en ik heb nu zelf een salon waar ik klanten ontvang. Ik ben zo blij dat ik het gedaan heb, ik voelde me als moeder en huisvrouw zo eentonig. Ik dacht: Ik heb toch meer talenten van de Heer gekregen. Mijn man stond gelukkig achter mij en heeft me geholpen. Hij zag ook wel dat ik me niet gelukkig voelde. Voor mij geeft het huishouden geen voldoening. Wat ik wel leuk vind is het huis schilderen, met de inrichting bezig zijn, samen in de tuin plantjes verzorgen, 's winters cake bakken enz."
Mieke Brander-van Bruggen, Dronten

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.