+ Meer informatie

. Rust in Schiedam [nog niet teraggekeerd

Rellen nu gericht tegen politie

3 minuten leestijd

SCHIEDAM — Na een weekeinde met hevige ongeregeldheden, waarbij groepen jongelui het gemunt had' den op de eigendommen van Turkse bewoners, is het in Schiedam tamelijk rustig gebleven. Toch deden zich enkele incidenten voor, die echter niet gericht waren tegen Turkse bewoners maar rechtstreeks gericht op de politie. Er deden zich echter geen persoonlijke ongelukken voor.

Rond half elf was het in Schiedam weer onrustig geworden. Groepen jongelui verschenen in het oostelijk deel van de stad en bekogelden de politie met stenen. Ook werden er enkele „brandbommetjes" gegooid. Twee van de stenengooiers werden gearresteerd. Voor zover nu bekend raakte er niemand gewond.

Hoofdinspectevir Van der Veen van de Schiedamse politie gaf als zijn mening dat deze rellen niet veroorzaakt worden door een eventuele aversie van Schiedammers tegen hun Turkse medebewoners. Volgens hem waren de jongeren, onder wie ook vele Rotterdammers, alleen uit op een confrontatie met de politie.

Er ging maandagavond ook een gerucht dat een groep jongeren op weg was om het huis van burgemeester Lems te belegeren. De politie posteerde een patrouilleauto voor de burgemeesVan onze correspondent) • GOUDA — De heer F. J. M. Pörteners (wnd. chef van de afdeling Bouwtoezicht) is door het college van b en w benoemd tot plaatsvervangend lid van de Welstandscommissie in verband met het vertrek van de heer C.M. Dessing. terswoning, waarna alles ter plekke rus

'^ ^^ Problematisch

De politie patrouilleerde met circa 50 man, waaronder twee secties mobiele eenheid, één van Schiedam zelf en één van het regionale bijstandsteam. Ook werd er gesurveilleerd door politiefuntionarissen in burger.

Ondanks de betrekkelijke rust noemde waarnemend korpschef D. P. van der Veen, die belast is met de coördinatie van de „Rellenbrigade", de toestand „problematisch". Hij doelde daarbij op het feit, dat er zich voortdurend groepjes jongelui ophielden op hoeken van straten, die bij nadering van de politie wegvluchtten per bromfiets. Even later verzamelden zij zich dan weer in andere straten. „Zo krijgen wij er geen vat op", aldus Van der Veen.

Angst

Hij legde uit, dat de politie de opdracht heeft elke samenscholing uiteen te jagen, pmdat het juist dit verschijnsel zcu zijn, dat de Turkse gemeenscha- angst aanjaagt. Om die reden veegde de mobiele eenheid, die uitgerust was met schilden en knuppels, dan ook herhaalde malen enkele straten schoon. Hoofdinspecteur Van der Veen was van mening, dat de bromfietsende jongeren er niet op uit waren de Turken lastig te vallen. ,,Het is meer tegen ons gericht. Het zijn allemaal jongens van 16 tot 20 jaar, die eens lekker agentjes willen pesten".

De steekpartij op de kennis, waarbij een jongen werd gedood en een andere gewond, hetgeen de aanleiding was tot de onlusten, is nog niet opgelost. Hoofdinspecteur Van der Veen kon hierover niets anders zeggen dan dat men ,,Er zeer hard aan werkt". Het is overigens niet zeker of de daders inderdaad Turken waren, zoals omstanders beweerden. Volgens de politie gaat het om twee Zuideuropese typen, resp. circa 20 en 16 jaar oud, die gebrekkig Nederlands spreken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.