+ Meer informatie

„Frontlijnstaten bases moorden''

Nkomo en Moegabe niet op één lijst

1 minuut leestijd

LONDEN — De Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken Roelof „Pik" Botha is woensdag in Londen aangekomen en heeft de „Frontlijnstaten" ervan beschuldigd toevluchtsoorden te zijn voor terroristen die in Zimbabwe-Rhodesië „moorden, verkrachten en verminken".

Botha, die uit Johannesburg kwam voor besprekingen met de Britse minister van buitenlandse zaken Lord Carrington, verklaarde dat vertraging in de afronding van de Rhodesische vredesbesprekingen die afgelopen 10 september in Londen begonnen, tot gevolg had dat de gewelddadigheden in de opstandige Britse kolonie toenamen.

,,Als gevolg van het oponthoudis er sprake van een escalatie van conflicten en oorlogsactiviteiten in het gehele gebied ten noorden van ons. De oorzaak van dit gehele probleem is het feit dat Zambia en de zogenaamde Frontlijnstaten wijkplaatsen zijn vooi terroristen die de grens naar Zimbabwe/Rhodesië oversteken en in dat land onschuldige mensen doden... ondanks het feit dat bisschop Moezorewa reeds in het begin de Britse voorstellen aanvaardde".

Niet samen

In een andere ontwikkeling werd vanuit Salisbury gemeld dat guerrillaleiders Nkomo en Robert Moegabe niet van plan zijn onder één vlag de verkiezingen in te gaan.

Cephas Msipa, een plaatselijk woordvoerder voor Nkomo's Zapu, voegde hier evenwel vertrouwelijk aan toe dat de volgende regering onder leiding zal staan van het Patriottisch Front van Moegabe en Nkomo. Noch Moegabe, noch Nkomo, heeft duidelijk gemaakt of zij deelnemen aan de verkiezingen als het front, of als ZAPU en ZANU.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.