+ Meer informatie

Wat is kwark?

4 minuten leestijd

Kwark is een bijzonder zacht zuivelprodukt, rijk aan melk, eiwitten en mineralen. Het wordt bereid door het laten stremmen van tapte- of volle melk,waarna de zgn. wei wordt afgevoerd. Er ontstaat dan een dikke, zachtzure massa, te vergelijken met verse, ongerijpte kaas, die als hij van taptemelk is gemaakt praktisch vetvrij is. Deze zgn. magere kwark heeft niettemin een hoge voedingswaarde. Voor wie „aan de lijn doet" of op een vetarm dieet is gesteld, vormt die nagenoeg vetvrije kwark een prachtig vervangingsmiddel voor boter en margarine. Het laat zich daarbij o.a. combineren tot heerlijke en gezonde variaties op het thema „broodbeleg".

Door de rijkdom aan eiwitten vormt kwark ook een uitstekende vervanging van vis of vlees.

De lichtverteerbaarheid is te danken aan het melkzuur in de kwark. Dit leidt het verteringsproces van de eiwitten zeer actief in, waardoor het maagzuur minder werk behoeft te doen. Ook deze lichtverteerbaarheid maakt kwark tot een waardevolle dieetvoeding.

Kwark houdt fit — ook degenen, die op dieet zijn. Bovendien is kwark bijzonder lekker en dus een uitgangspunt voor het maken van allerlei heerlijkheden. Op de hier volgende recepten zal uw eigen fantasie zeker kunnen voortborduren. U kunt voor alle recepten kiezen uit magere kwark (vrijwel vetloos) en kwark met 40 procent vet, verkrijgbaar in doosjes van 250 gram.

HARTIG BROODBELEG

Roer 300 gram kwark met ongeveer 4 eetlepels melk egaal glad. Daarna vermengen met bijv.:

a. heel fijn gehakte ui, bieslook, kervel, peterselie; gameren met plakjes salami of bestrooien met paprikapoeder.

b. gehakte noten, citroensap, zout, gameren met plakjes tomaat.

c. fijngehakte hardgekookte eieren, peper, zout, garneren met tomatenketchup en/of mayonaise.

d. fijngesneden restjes vlees, peper, zout; garneren met plakjes ei en wat peterselie.

Op toastjes of crackertjes zijn hiermee heerlijke borrelhapjes te maken.

KWARKTAART ZONDER OVEN

Ingrediënten: verkruimelde biscuits, 6 blaadjes gelatine (wit), 2 citroenen (sap en rasp), 1/2 dl water, 3 eieren, 150 gram basterdsuiker, 3 doosjes kwark, eventueel 1 blikje mandarjjntjes, 1/8 liter slagroom.

Bereiding: Beboter een springvorm van 20 cm heel zorgvuldig en bestrooi deze diaama royaal met biscuitkruimels. Week de blaadjes gelatine in ruim koud water tot ze zacht zijn geworden. Knijp het vocht er goed uit en los ze daarna op in het even verwarmde sap van beide citroenen en het water. Voeg nu de citroenrasp toe. Laat het vocht vooral niet koken. Splits de eieren, roer de dooiers met de helft van de suiker dik en schuimig (het liefst boven stoom). Roer de afgekoelde, opgeloste gelatine erdoor en vermeng het geheel met de kwark, sla de slagroom stijf en klop de eiwitten met de rest van de suiker ook heel stijf. Vermeng het kwarkmengsel met de room en de eiwitten. Doe het mengsel over in de springvorm en laat het geheel goed opsüjven. Keer de taart daarna en gameer haar desgewenst met partjes mandarijn.

SINAASAPPELKWARK

Dit nagerecht kan zowel zoet als hartig worden gegeven. Klop de kwark eerst weer mooi glad en vermeng ze met partjes sinaasappel. Maak het dan op smaak af met suiker of met zout en paprikapoeder. Gameer met geroosterde hazelnoten.

NOTENKWARK

250 gram kwark, 100 giram gehakte noten, 50 gram geraspte chocolade, 50 gram basterdsuiker en 1/2 Uter koffiemelk of koffieroom worden flink door elkaar geroerd. Daarna wordt het mengsel overgebracht in coupe-glazen en bestrooid met de fijngehakte noten en de chocolade.

SLASAVS VAN KWARK

Roer 50 gram kwark, 6 eetlepels melk en 2 eetlepels citroensap tot een volkomen gladde massa. Vermeng deze met wat fijngesneden peterselie, bi'«ilook ''n een geraspt uitje.

APPELKWARKSCHOTEL

Bekleed een vuurvaste schotel met een dunne laag pie-deeg. Hak daarvoor 75 gram harde boter of margarine door 175 gram bloem en voeg daar 3 eetlepels water en wat zout bij. Mengen met vork, niet kneden! Rol van dit deeg een ronde lap en draai het tijdens het rollen steeds om. Laat het een half uur op een koele plaats rusten. Rol het daarna uit tot het mode] dat u nodig heeft.

Roer nu mooi glad: 250 gram kwark met 50 gram basterdsuiker, 1 ei, citroenrasp, sap van 1/4 citroen, wat vanillesuiker en 40 gram rozijnen. Vul hiermee de vuurvaste schotel. Schil, boor en halveer 2 flinke appels en snijd de bolle zijde in. Zet de halve appels dan in de kwarkmassa en bedruppel ze met wat citroensap en 25 gram gesmolten boter. Bak het gerecht ca. 1 uur in een warme oven. Bestrooi na een half uur de bovenzijde met wat g''«niDperde amandelen.

KWARKTVLBAND

Ingrediënten: neem 125 gram boter, 250 gram suiker, 1/2 dl sinaasappelsap, gesnipperde sinaasappelschil, 3 eieren, 375 gram zelfrijzend bakmeel, 2 dl melk, 250 gram kwark, 75 gram rozijnen.

Roer de boter tot room. Voeg er de suiker, het sinaasappelsap en de sinaasappelschil bij. Klop de eidooiers schuimig en roer ze door de boter. Voeg daarna om beurten bloem en melk toe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.