+ Meer informatie

1980 was veilig jaar voor burgerluchtvaart

1 minuut leestijd

SCHIPHOL — De internationale burgerluchtvaart heeft een veilig jaar achter de rug: het ongevallencijfer over 1S80 blijkt — in verhouding tot de totale hoeveelheid passagiersvervoer — lager te zijn dan in de afgelopen 20 jaar ooit het geval is geweest.

Een en ander blijkt uit de voorlopige cijfers die de ICAO (international civil aviation organization) deze week bekend heeft gemaakt.

Bij de ICAO zijn luchtvaartmaatschappijen uit 147 landen aangesloten. Volgens de voorlopige cijfers hebben zich in 1980 in de sector lijnvluchten 20 fatale ongevallen voorgedaan, waarbij 747 passagiers de dóód vonden. In 1979 waren dat er nog 31, terwijl er 879 doden te betreuren vielen. Het aantal overlevenden bij vliegtuigrampen kwam in 1980 uit op 635, tegen 239 in 1979. De meeste gevallen deden zich, relatief gezien, voor op vluchten met propellervliegtuigen. Van dit type, dat slechts 5 procent van het totale passagiersvervoer door de lucht voor zijn rekening neemt, verongelukten er in 1980 12 stuks, met 126 doden als gevolg.

Bij de straalvliegtuigen, die gezamenlijk goed zijn voor de overige 95 procent, bedroeg het aantal ongevallen slechts 8 en het aantal slachtoffers 621, aldus het rapport van de ICAO.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.