+ Meer informatie

„Centrale EG-bank forse stap dichterbij"

Twijfels over overdracht soevereiniteit

2 minuten leestijd

BAZEL — De centrale banken van de EG-landen hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de voorbereidingen voor de oprichting van een Europese centrale bank, zo heeft Bundesbank-president Karl Otto Pöhl gisteren verklaard na afloop van overleg in Bazel.

Pöhl herhaalde tegelijkertijd echter zijn twijfels over de bereidheid van de regeringen om soevereiniteit over te dragen aan een supranationale EG-instelling. Het overleg vond plaats bij de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), een overkoepelend orgaan van centrale banken. Pöhl is voorzitter van het comité dat de statuten moet opstellen van de gezamenlijke centrale bank, die een sleutelrol moet spelen bij het EGstreven naar economische en monetaire eenheid.

Over een aantal punten is overeenstemming bereikt. De bank gaat Europese Centrale Bank heten en de gouverneurs krijgen een ambtstermijn van acht jaar, met de mogelijkheid tot herbenoeming. Het bestuur zal bestaan uit een dagelijkse directie van zeven personen plus de presidenten van de centrale banken van de twaalf lidstaten. Verder is iedereen het erover eens dat de bank prijsstabiliteit als hoogste prioriteit moet hebben en onafhankelijk dient te zijn van regeringen, zo zei Pöhl.

Moeilijk

Er liggen volgens de Bundesban' president echter nog enkele zeer moeilijke problemen. Hij noemde de omvang van het kapitaal van de bank, de aandelen van de nationale banken daarin en de vraag wat er moet gebeuren met winsten of verliezen. De Bundesbank-president toonde zich optimistisch over de vraag of deze zaken kunnen worden opgelost yóór een speciale EG-conferentie op 14 december in Rome. Daar moet worden gesproken over de vereiste wijzigingen in het oprichtingsverdrag van de EG.

Pöhl wees er dinsdag op dat voor een wijziging van dat verdrag eenstemmigheid nodig is. De Britse minister van financiën, John Major, heeft de afgelopen dagen tijdens overleg met zijn EG-collega's verklaard bereid te zijn het verdrag te wijzigen. „Maar de Britten hebben ook gezegd dat zij niet bereid zijn soevereiniteit op te geven voor een Europese centrale bank", aldus Pöhl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.