+ Meer informatie

BOEKBESPREKING

1 minuut leestijd

Verbetering

Het blijkt dat „Daniël" goed en ook critisch gelezen wordt. In de bespreking over het derde deel van de Kerkgeschiedenis van Johan Vreugdenhil is door mij een schrijffout gemaakt waarop een lezeres uit Middelburg ons attent maakt. Er stond n.1. dat Zwingli de dood vond op het „schavot", en zij meende dat de Zwitserse Hervormer op het „slagveld" bij Kappel bij Zürich is omgekomen. Zij heeft daarin volkomen gelijk. Op 11 oktober 1531 trok hij mee in een godsdienstoorlog, waarbij een legertje van 1500 protestantse strijders tegenover 8000 vijandelijke soldaten kwam te staan.

Zwingli werd daarbij zwaar gewond; toen enige roomse soldaten hem vonden hebben zij met een zwaardsteek een eind aan zijn leven gemaakt. Toen het bekend werd, dat Zwingli onder de gesneuvelden was hebben de roomsen zijn lichaam in vieren gedeeld en verbrand. De as werd in de wind verstrooid. Zo vertelt ons ook dhr. Vreugdenhil het in dit derde deel van de Kerkgeschiedenis. (Th. de W.)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.