+ Meer informatie

Thatcher geeft Speed ontslag

Kritiek op defensiebeleid

2 minuten leestijd

LONDEN — De Britse premier Margaret Thatcher heeft maandagavond de minister van marine, Keith Speed, ontslagen. De minister was bet niet eens met haar plannen om drastisch op de defensie-uitgaven te bezuinigen. Speed had zich in het bijzonder fel gekeerd tegen de mogelijkheid dat de marine zal worden gehalveerd.

In de afgelopen dagen waren er in de Britse pers berichten verschenen waar voorspeld werd dat Thatcher van plan is de defensiebegroting flink te besnoeien. Onder meer zou de marine de helft van haar fregatten en duikbootjagers (nu zestig in getal) verliezen en zou het korps mariniers worden ontmanteld teneinde vier nieuwe kemonderzeeërs van het type Trident te kimnen bekostigen. De berichten wekten de woede van Thatcher, die de defensietop verantwoordelijk stelde voor het uitlekken van de bezuinigingsplannen. De premier verdenkt de militaire leiding ervan dat zij tracht de bezuinigingen op de defensiebegroting af te wenden door de steun van de publieke opinie te zoeken.

Speed reageerde dit weekeinde op de persberichten door in zijn kiesdistrict te verklaren dat het verkleinen van de marine tegen de Britse, Europese en NAVO-belangen ingaat en geen rekening houdt met de Britse historie.

Trenchard opvolger
Speed zal worden opgevolgd door de huidige (niet van het kabinet deel uitmakende) minister van staat voor defensie, Lord Trenchard. Speed heeft overigens volgens politieke bronnen niets uit te staan met het uitlekken van de bezuinigingsplannen. Hij is alleen van zijn functie ontheven vanwege het feit dat hij openlijk verzet aantekende tegen die plannen.

Speed, die als minister van marine ressorteerde onder minister van defensie John Nott, heeft zelf negen jaar gediend in de marine. In mei 1979 werd hij minister van marine oftewel onderminister van defensie.

Het conservatieve Britse dagblad The Daily Telegraph voorspelde maandag dat de Britse marine in de komende tien jaar 20 miljard gulden moet inleveren. Een woordvoerder van het ministerie van defensie onderstreepte niettemin in een reactie op alle verhalen in de pers dat Groot-Brittannië zal vasthouden aan de NAVO-afspraak om jaarlijks de defensie-uitgaven met drie procent te verhogen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.