+ Meer informatie

Josef Mengele (1)

1 minuut leestijd

TEL AVIV — De Israëlische openbare aanklager Hausner die in 1961 de vervolging van Adolf Eichmann heeft geleid, heeft zondag verklaard dat agenten van de Israëlische geheime dienst vlak na de executie van Eichmann op het punt hebben gestaan om de beruchte Duitse oorlogsmisdadiger en concentratiekamparts Josef Mengele te arresteren maar dat de toenmalige Israëlische premier David Ben Goerion dat heeft tegengehouden.

„Ze hadden genoeg informatie om hem te pakken, maar Ben-Cïoerion gaf zijn toestemming niet omdat hij vond dat een nieuw internationaal proces een anti-climax zou zijn", aldus Hausner in een telefonisch vraaggesprek.

Eichmann, die mede de uitroeiing van de joden door naziDuitsland heeft geleid, werd in 1960 in Latijns-Amerika gepakt en naar Israël gesmokkeld. Hij werd na een proces dat de aandacht van de hele wereld trok, ter dood veroordeeld en opgehangen. Zondag precies twintig jaar geleden begon dat proces. Mengele, een arts die uiterst pijnlijke en pseudo-wetenschappelijke experimenten uitvoerde op gevangenen in Auschwitz, werd na aanhouding van Eichmann de meest gezochte nazi-misdadiger. Hausner is nu directeur van het museum Yad Vashem in Jeruzalem dat is gewijd aan de vervolging van de joden in de Tweede Wereldoorlog. Hij herinnerde zich een telefoongesprek met Ben (Joerion in 1962 waarin de premier had verklaard tegen overbrenging van Mengele naar Israël te zijn om daar te worden berecht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.